У Львівській області запитували – відповідаємо

У Львівській області запитували – відповідаємо

10.08.13 08:23 0 1063
Під час чергової «гарячої лінії» з платниками податків спілкувалась начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у Личаківському районі м.Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області Леся Ярославівна Гедз.

Чи оподатковується ПДФО дохід від продажу житлового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташований такий будинок), що перебуває у власності фізичної особи понад три роки, якщо земельна ділянка перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України?

Згідно з п.172.1 ст.172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Відповідно до п.172.2 ст.172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ.

При цьому пунктом 1 статті 121 Земельного кодексу України встановлено норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.

Враховуючи зазначене, у разі продажу будинку, що перебуває у власності фізичної особи понад три роки, разом із земельною ділянкою, якщо ділянка перевищує норми безоплатної приватизації, частина доходу, пропорційна сумі доходу від продажу земельної ділянки (з урахуванням норм ст.121 Земельного кодексу) не оподатковується, а частина доходу від продажу земельної ділянки, яка перевищує норми, встановлені статтею 121 Земельного кодексу, оподатковується за ставкою 5% пропорційно сумі такого перевищення.

Хто є відповідальним за сплату ПДФО при отриманні спадщини?

Відповідно до п.174.3 ст.174 Податкового кодексу України відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

В які строки повинні подавати податкову декларацію платника єдиного податку фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої групи?

Фізична особа-підприємець – платник єдиного податку першої групи, обсяг доходу якої не перевищує 150000 гривень, або яка самостійно не приймала рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої, третьої або п’ятої групи, повинна подати податкову декларацію платника єдиного податку протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Чи оподатковується ПДФО вартість дарунку, наданого у негрошовій формі, якщо його вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, отриманого фізичною особою від юридичної особи?

Відповідно до пп.165.1.39 п.165.1 ст.165 розділу IV Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Яка відповідальність за несплату або невчасну сплату єдиного податку (у тому числі авансових внесків)?

Для платників єдиного податку першої та другої групи згідно з пунктом 122.1 Податкового кодексу України за несплату або несвоєчасну сплату авансових внесків з єдиного податку передбачено штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку для підприємця.

Для платників єдиного податку третьої або п'ятої групи: при затримці до 30 днів включно – штраф у розмірі 10 відсотків від суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів – штраф у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу. Також на суму податкового боргу нараховується пеня відповідно до статті 129 Податкового кодексу.

Яка відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску?

Згідно з пунктом 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ передбачено штраф в розмірі 10% несплачених сум.

Статтею 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено наступні штрафи: за несплату суми до 5100 грн. – штраф в розмірі від 425 до 850 грн., за несплату суми більше 5100 грн. – штраф в розмірі від 850 до 1700 грн. На суму боргу з ЄСВ нараховується пеня відповідно до пункту 10 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Яка відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звітності з єдиного соціального внеску?

Згідно пункту 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звіту з ЄСВ накладається штраф в розмірі 170 грн. Згідно з статтею 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від 340 до 510 грн. За повторне порушення – від 510 до 680 грн.

Чи звільняються від сплати єдиного соціального внеску фізична особа-підприємець, який поряд із здійсненням підприємницької діяльності є найманим працівником, тобто застрахованою особою?

Такі фізичні особи-підприємці не звільняються від сплати єдиного соціального внеску. Виключенням є фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Я приватний підприємець, перебуваю на спрощеній системі оподаткування, третя група. Прошу сказати, чи маю я право в середині року перейти з третьої групи на другу?

Відповідно до пп.298.1.5 п.298.1 ст.298 Податкового кодексу України за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп, шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. У Вашому випадку це потрібно зробити вже до 15 вересня. При цьому, якщо Ви є платником податку на додану вартість, анулюється свідоцтво платника податку на додану вартість у порядку, встановленому Податковим кодексом України. Такий перехід буде виправданим лише при умові, що Ви розраховуєте отримати за 2013 рік дохід в розмірі не більше 1 млн. гривень.

Через те, що наше приватне підприємство має незначні обороти, ми не перейшли на електронну форму звітування. Чи необхідна нам електронна звітність і що це нам дає?

Така форма звітування є дуже зручною і свідчить про сучасний рівень взаємодії з податковими органами. Насамперед, це гарантія автоматичної перевірки підготовлених документів на наявність арифметичних помилок та описок. Ще одним важливим чинником є економія робочого часу платників податків, а також їхніх коштів на придбання бланків звітних документів (немає необхідності відвідувати державну податкову інспекцію, купувати бланки звітності). Також важливим є те, що можна значно заощадити час відправивши декларацію в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм та передати через мережу Інтернет до податкового органу. З запровадженням цього сервісу можливе оперативне оновлення форматів надання документів в електронному вигляді по телекомунікаційних каналах зв’язку, а також конфіденційність інформації та оперативність її обробки у податковому органі.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі формуємо ...
Наступна новина: Свої "МММ" були і ...

КОМЕНТАРІ