У Львівській області щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних

У Львівській області щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних

10.08.13 08:36 0 1176
Знаємо, що на податкову службу покладено основне завдання – наповнювати державну скарбницю, що від справної сплати податків державі її громадянами залежить наш спільний добробут. Розуміючи платника податків, його проблеми і труднощі, аби зменшити податковий тягар, фінансове напруження в разі гострої необхідності, згідно з податковим законодавством, розроблений так званий податковий кредит – сума, на яку платник податку має право зменшити своє податкове зобов’язання за певний звітний період. Даний механізм однаково корисний як для фізичних осіб, так і для юридичних, які користуються податковим кредитом. Проте слід звернути їх увагу на те, що законодавство оновлюється, змінюється, в результаті чого у платників податків виникає чимало запитань. Найактуальніші з них стосуються реєстрації податкових накладних. Роз’яснення з цього приводу надала перший заступник начальника ДПІ у Кам’янка-Бузькому районі Головного управління Міндоходів у Львівській області Оксана Іванівна БОЮК.

Оксано Іванівно, розпочнемо з того, що податкова служба у процесі реорганізації, у зв’язку з нещодавно створеним Міністерством доходів і зборів України, яке повністю несе відповідальність за надходження коштів до бюджетів усіх рівнів. Податкова служба запрацювала по-новому?

У роботі податкової служби великі зміни. головна місія служби – адмініструвати податки, збори, митні платежі та єдиний соціальний внесок, надавати послуги громадянам і бізнесу та, як наслідок, забезпечувати наповнення доходної частини бюджету. Принципи роботи спрямовані на забезпечення довірливих, партнерських стосунків між податковою і громадянами (платниками податків), податковою і бізнесом. Вважаємо, що більшість громадян, бізнесменів працюють чесно, відповідально сплачують податки. Ми ж роз’яснюємо їм чинне законодавство, аби уникнути певних порушень, що надалі можуть потягнути за собою негативні наслідки. Кожна держава зацікавлена у сплаті податків, податкова служба покликана захищати інтереси як держави, так і бізнесу.

А тепер, пані Оксано, мабуть, перейдемо до питання податкового кредиту, конкретніше – реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

З 1 січня 2011 року у дію вступив Податковий кодекс України. У ньому з’явилася нова норма – реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі, який ведеться на центральному рівні. Належним чином оформлена та у визначені терміни зареєстрована, податкова накладна дає право платнику податку на податковий кредит з ПДВ.

Власне, згідно з п.11 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України визначено, коли, в який період, у якій сумі платником податків слід реєструвати податкові накладні. З січня 2011 року реєстрації підлягають податкові накладні, в яких сума ПДВ на дату виникнення податкових зобов’язань перевищує 10 тис. грн., а якщо сума ПДВ дорівнює 10 тис. грн., така податкова накладна реєстрації не підлягає. Виняток – податкові накладні, складені на постачання підакцизних та імпортних товарів незалежно від сум ПДВ у них.

Які найчастіше труднощі виникають у платників податків з поданням податкової накладної на право подальшого отримання податкового кредиту?

Наприклад, така типова ситуація між партнерами по бізнесу – постачальником товару і його покупцем. Постачальник здійснює заходи з реєстрації податкових накладних, а покупець лише отримує накладну, за якою згодом складає звітність. Однак з певних причин, так склалося, що постачальник впродовж встановленого терміну реєстрації податкової накладної (15 днів) не встиг її зареєструвати. Як же тоді повинен діяти покупець, щоб не втратити своє право на податковий кредит? Покупець таких товарів має право подати заяву зі скаргою на продавця до декларації з ПДВ за звітний період, в якому складена така податкова накладна. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку із придбанням таких товарів або копії первинних документів, складених відповідно до законодавства, тощо. Заява бути подана платником податків до ДПІ (особисто) або засобами поштового зв’язку.

Обов’язково ще слід звернути увагу на те, що платники ПДВ у податковій декларації, наприклад, за травень – подають заяву зі скаргою на продавця за квітень. Це порушення вимог податкового законодавства, яке може призвести до несплати податку, застосування штрафних (фінансових) санкцій до платника податку. Звітуємо чітко – місяць в місяць.

Ще один вагомий момент, який стосується ЄРПН. Як уже вище зазначалося, реєстрації підлягають податкові накладні, в яких сума ПДВ на дату виникнення податкових зобов’язань перевищує 10 тис. грн., і це не стосується імпортних товарів, бо вони реєструються незалежно від суми. Як показує практика, працівники податкової служби фіксують порушення податкового законодавства, коли платник податків у податковій накладній, яка зареєстрована у Єдиному реєстрі, не вказує обов’язково реквізиту – коду УКТ ЗЕД. Така податкова накладна, виписана з порушенням порядку її заповнення, та не дає права покупцю товарів на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту.

Я хотіла б звернути увагу на ще один важливий момент, який має місце, це коли платник податку у складеній податковій накладній, зареєстрованій у Єдиному реєстрі, вказав неправильний (помилковий) код УКТ ЗЕД, та має намір виправити цю помилку шляхом подання Розрахунку коригування до даної податкової накладної. На законодавчому рівні та чинною формою розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної не передбачено граф, у яких відображається коригування кодів УКТ ЗЕД, неправильно зазначених у податкових накладних. Покупець товарів за такою податковою накладною втрачає право на податковий кредит з ПДВ.

Упродовж якого періоду, Оксано Іванівно, платник податків може скористатися податковим кредитом?

Якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до складу податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, у тому числі зареєстрованих у Єдиному реєстрі, таке право за ним зберігається протягом 365 днів з дати складання податкової накладної. Виняток з даного правила – платники податку, які застосовують касовий метод – за податковими накладними, отриманими протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податків.

Народний часопис Кам’янеччини «Життя і слово»

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Етно-центр запрацює у ...

КОМЕНТАРІ