В Житомирській області рятувальники та лісівники закликали посилити заходи пожежної безпеки в природних екосистемах у зв’язку зі спекотною погодою

В Житомирській області рятувальники та лісівники закликали посилити заходи пожежної безпеки в природних екосистемах у зв’язку зі спекотною погодою

10.08.13 08:10 0 808
У зв’язку зі спекотною погодою, що встановилася на території України, рятувальники Житомирщини напередодні вихідних днів провели брифінг для засобів масової інформації, аби вкотре нагадати населенню правила пожежної безпеки в лісових масивах та закликати бажаючих волонтерів та волонтерські організації приєднатися до справи проведення роз’яснювальної роботи серед населення.

Житомирщина по площі лісів найбільша на Україні – понад 1 млн. гектарів вкрито зеленими насадженнями, і тому в пожежонебезпечний літній період їхня безпека є першочерговим завданням. Тим паче, що більшість - це хвойні породи, які миттєво спалахують.

- Незважаючи на те, що кількість пожеж в екосистемах Житомирщини цього року суттєво зменшилася у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, все ж приводів для самозаспокоєння немає, - зазначив на брифінгу заступник начальника управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Олег Держанівський. Вже за умов спекотної погоди, 7 серпня, рятувальники ліквідовували займання 4 гектарів сухої трави за межами населеного пункту Кремно у Лугинському районі. За 2 останні дні впоралися з пожежами на торфополях, які зазвичай межують з лісовими масивами та є складними з точки зору пожежегасіння. Загалом у лісових масивах області цьогоріч виникло 4 пожежі (сталися на території, підвідомчій «Житомироблагролісу»), 3 - на торфополях та 36 разів горіла суха трава. Під час цих пожеж вогнем пройдено понад 40 га площі. Завдяки проведеному комплексу організаційних та практичних заходів в області не допущено жодної лісової чи торф’яної пожежі, яка б переросла у надзвичайну ситуацію.

Олег Держанівський наголосив, що Управлінням ДСНС України у Житомирській області проводиться щоденний моніторинг пожежонебезпечної ситуації, пов’язаної з сухою бездощовою погодою. Приведено в підвищену готовність сили і засоби, які залучаються до гасіння лісових пожеж, створено резерв паливно-мастильних матеріалів, налагоджена співпраця між керівниками і черговими службами лісових господарств та підрозділами рятувальної служби.

Як зазначив перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Зарічний, для попередження виникнення лісових пожеж створено протипожежні розриви та мінералізовані смуги, які перешкоджають розповсюдженню пожеж з полів чи автошляхів, спільно з рятувальниками проводяться рейди та патрулювання лісових масивів з метою виявлення порушників правил пожежної безпеки та проведення роз’яснювальної роботи. Цього року до адмінвідповідальності довелося притягнути 161 відпочивальника, з яких стягнено штрафи на загальну суму 6 тисяч 900 грн. Василь Зарічний нагадав, що за порушення правил пожежної безпеки, крім адміністративної, законодавством передбачена ще й кримінальна відповідальність, якщо дії людини призведуть до пошкодження чи знищення лісових масивів, нестимуть загрозу для здоров’я людей. Такі перевірки дотримання правил пожежної безпеки в лісових масивах здійснюватимуться і у вихідні дні, куди вже у суботу виїжджають рейдові бригади з числа працівників ДСНС та лісомисливських господарств.

Для оперативного виявлення пожеж у лісових масивах телевізійними системами відеоспостереження забезпечено 39 спостережних веж. Крім того за умов високого класу природної пожежної небезпеки, а наразі він 4-тий - найвищий з початку весняно-літнього періоду, - у розпорядженні лісівників - гелікоптер Мі-2 та літак АН-2, які здійснюють патрулювання. З їх роботою журналісти мали можливість ознайомитися по завершенню брифінгу.

Учасники зустрічі через засобами масової інформації звернулися до населення області з проханням обмежити відвідування лісових масивів у найближчі дні. Плануючих відпочинок на природі наполегливо просять вирушати лише у спеціально відведені для цього місця – рекреаційні зони, де створені умови для безпечного приготування їжі, і територія яких контролюється лісівниками. Представники відомств сподіваються на розуміння населенням пожеженебезпечної ситуації і вкотре нагадали, що до пожеж в екосистемах призводить в основному людський фактор – кинутий сірник, неправильно розведене чи не загашене багаття та, навіть, залишки скла.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міліціонери затримали ...
Наступна новина: Наряд групи затримання ...

КОМЕНТАРІ