В Тернополі музей Михайла Бойчука відкриють у художній школі

В Тернополі музей Михайла Бойчука відкриють у художній школі

10.08.13 08:24 0 945
Тернополяни ще не встигли забути відкриття бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля», як до Дня міста управління культури і мистецтв міськради підготувало новий сюрприз – відкриття музею Михайла Бойчука на базі міської художньої школи. тривають монтажні роботи і невдовзі весь трудовий колектив закладу естетичного виховання приступить до виготовлення і встановлення стендів. Ідея створення музею належить директору художньої школи Євгену Чопику.

«У шніх умовах важливою і потрібною є найменша допомога від небайдужих людей. Наприклад, нещодавно отримав згоду від одного із меценатів на ремонт приміщення, в якому базуватиметься музей. Тим паче він пообіцяв виконати його упродовж трьох днів. Ще одні небайдужі тернополяни погодилися допомогти із виготовленням кріплень для стендів. Зі свого боку управління культури і мистецтв сприяє у забезпеченні музейної підсвітки, яка вартує десять тисяч гривень. І ось так потрохи робиться важлива і дуже потрібна для міста справа», – розповідає Євген Чопик.

Ескіз інтер’єру музею директор художньої школи розробив власноруч. «Я належу до категорії матеріалістів, які заспокоюються лише тоді, коли бачать готовий продукт, – продовжує пан Євген. – працюю над підготовкою всіх монтажних робіт, оскільки невдовзі мають вийти на роботу викладачі художньої школи, які долучаться до створення музею. Вони будуть допомагати у виготовленні стендів. Чесно кажучи, щиро вдячний їм за розуміння і підтримку. Ми завжди працюємо як велика дружня сім’я. Саме так я сприймаю наш колектив».

У спеціально відведеній кімнаті у відділенні художньої школи на вулиці Медова буде розташовуватися музей Михайла Бойчука. Художник і його твори зазнали знищення з боку радянської влади. «Здирали навіть фрески зі стін. Деякі документи залишилися в приватних архівах, також вийшло небагато книг про Михайла Бойчука. Але завдяки цьому ми і сформували наші стенди. На мою думку, про цього художника потрібно розповідати. Ми вирішили це зробити за допомогою створення музею. Наш земляк навчався не в одній Європейський академії і мав широке світобачення. Він дійшов висновку, що мистецтво повинне належати народу, а не бути індивідуальною справою. Саме завдяки монументальному розпису він реалізовував своє бачення. Михайло Бойчук був далекоглядним майстром, адже картина, створена на стіні чи фасаді будинку, справді належить всім», – додав Євген Чопик.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Олексій Лазаренко: Якщо ...

КОМЕНТАРІ