В Україні спрощено процедури відведення земельних ділянок

В Україні спрощено процедури відведення земельних ділянок

12.08.13 13:03 0 1022
У липні 2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері земельних відносин щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок», основною метою якого є внесення до законодавчих актів України змін, направлених на доступність для населення адміністративних послуг, що надаються у сфері земельних відносин.

Зокрема, на законодавчому рівні запроваджуються правила, за якими погодження документації, за якою здійснюється формування земельних ділянок та внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру, має здійснюватись органами, які функціонують за місцем їх розташування.

Начальник каже, що «встановлення правила, за яким погодження проектів відведення земельних ділянок відбувається здебільшого на місцевому рівні за місцем розташування земельних ділянок введено з огляду на необхідність забезпечення доступності адміністративних послуг для населення. Є неприйнятною ситуація, коли для приватизації чи отриманні в оренду земельних ділянок громадянам (особливо тим, що проживають у сільській місцевості), необхідно було витрачати велику кількість часу для поїздок до обласного центру або до столиці для отримання передбачених законом погоджень. Переважна більшість адміністративних послуг, в тому числі і тих, що пов’язана із погодженням проектів відведення, тепер надаватиметься на районному (міському) рівні».

Закон додатково встановив заборону погоджуючим органам вимагати при здійсненні погодження проведення будь-яких обстежень, експертиз, інших робіт. Такі вимоги часто траплялися на практиці, коли для того, щоб отримати формально безкоштовний висновок, необхідно витратити чималу суму коштів на проведення не передбачених законом вишукувань, обстежень, експертиз (в тому числі тих, які проводяться «кишеньковими» фірмами).

Цим нормативним документом визначено роль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при погодженні проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Так, новою редакцією частини п’ятої статті 186-1 Земельного кодексу України встановлено, що кожний погоджувальний орган має опрацьовувати проект виключно в частині його відповідності законодавству, дотримання якого він контролює.

Крім того, у цій же частині статті 186-1 Земельного кодексу України визначається, що кожен погоджуючий орган має здійснювати розгляд проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки самостійно і не може вимагати попереднього погодження проекту іншими органами.

Як стверджує Василь Василенко, закон удосконалив процедуру погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Росії відзначають ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ