Хмельниччина: «Лікарня, доброзичлива до дитини»

Хмельниччина: «Лікарня, доброзичлива до дитини»

12.08.13 13:15 0 987
У рамках реалізації Президентської Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та Національного плану дій на 2013 рік на Хмельниччині покращується якість надання медичних послуг усім категоріям населення.

У Хмельницькій області завершився Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. У його рамках Департамент охорони здоров’я ОДА організував низку тематичних заходів: прес-конференцій, виступів у друкованих ЗМІ, телевізійному та радіоефірі.

У загальнодержавній програмі «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», на період до 2016 року передбачено забезпечити народження не менше 90 % дітей у закладах охорони здоров’я, що мають статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Також у документі задекларовано, що до 2015 року не менш як 60 % дітей повинні перебувати лише на грудному вигодовуванні хоча б протягом перших 6 місяців життя.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, виключно таке вигодовування, в комбінації з іншими заходами, може знизити дитячу смертність на 20%. Саме годування грудьми забезпечує нормальний фізичний, розумовий та соціальний розвиток дитини. А це, у свою чергу, впливає на покращення здоров`я населення в цілому.

Майже чверть століття тому ВООЗ та ЮНІСЕФ розпочали активне сприяння практиці виключно грудного вигодовування дітей до шести місяців із його продовженням до двох років. У 1996 році Міністерство охорони здоров'я України затвердило першу галузеву програму підтримки грудного вигодовування. А з початку двотисячних років у нашій державі оцінюють заклади охорони здоров‘я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Станом на 1 січня 2013 року таким статусом пишалися уже 429 закладів охорони здоров’я України. Пологові будинки та перинатальні центри держави таким чином сертифіковані на 87 %, а обласні та міські дитячі лікарні й поліклініки - більш як наполовину. Даючи оцінку цим установам, Міністерство охорони здоров’я прагне підвищити якість медичного обслуговування, покращити стан здоров’я матерів та дітей. Усе це пропонують робити шляхом запровадження сучасних перинатальних практик та грудного вигодовування.

Першими в історії нашого краю звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» у 2007 році отримали Хмельницька міська дитяча лікарня та Хмельницький міський перинатальний центр. Протягом наступних 6 років до них додалися Кам`янець-Подільська міська лікарня № 1 та дитяча поліклініка, 6 Центральних районних лікарень та Хмельницька обласна дитяча лікарня. Протягом останніх трьох років статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» підтвердили 6 медичних закладів. Решта чекають на переатестацію протягом наступних 3 років.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Валерій Гіль: "Люди ...

КОМЕНТАРІ