Мова складання первинних документів - українська

Мова складання первинних документів - українська

12.08.13 19:02 0 913
Відповідно до ст.10 Конституції України українська мова є державною мовою.
Законом України від 03.07.2012 №5029-VI «Про засади державної мовної політики» визначено, що державна мова – це закріплена законодавством мова, вживання якої обов'язкове в органах державного управління та діловодства, установах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, у сферах зв'язку та інформатики тощо.
Разом з цим встановлено, що в економічній і соціальній діяльності об'єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб можуть вільно використовуватися державна мова, регіональні мови або мови меншин, інші мови.
Регіональна мова або мова меншини (мови), що використовується на відповідній території України в роботі місцевих органів державної влади, органів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, що визначаються законодавством.
Відповідно до ст.4 Податкового кодексу податкове законодавство України ґрунтується на принципах загальності оподаткування, рівності всіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації – забезпечення єдиного підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, громадянства фізичної особи тощо.
Однак, первинні документи, обов’язковість ведення і складання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, інших документів, встановлених Податковим кодексом України, складені платником не на українській мові можуть викликати незручності у відносинах з контрагентами такого платника з інших регіонів України.
Враховуючи вищевикладене, Міністерство доходів і зборів вважає доцільним при складанні первинних документів застосовувати лише державну мову України.
Детальніше про це – у листі Міністерства доходів і зборів України від 07.05.2013 р.№1018/Т/99-99-19-03-02-14.

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Правоохоронці Києва ...

КОМЕНТАРІ