У Львівській області Олег Панькевич відвідав місця, пов'язані з життям короля Данила Галицького

У Львівській області Олег Панькевич відвідав місця, пов'язані з життям короля Данила Галицького

13.08.13 08:29 0 853
10–11 серпня 2013 року делегація Львівщини відвідала міста Дорогичин та Холм (нині – територія Республіки Польща), історія яких пов'язана з життям і діяльністю короля Данила Галицького. У складі делегації були, зокрема, народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич, депутати Львівської обласної ради свободівці Ярослав Кравченко, Андрій Холявка, голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України Петро Костюк, представники громадських організацій.

Представники Львівщини помолилися на місці, де 1253 року в дорогичинському храмі відбулася коронація Данила Галицького і де зараз встановлено пам'ятний знак. Після панахиди та покладання квітів відбулося віче.

"Данило Галицький обрав напрями зовнішньої політики, які до мають важливе значення для України, – наголосив у своїй промові Андрій Холявка. – Фактично він реалізовував план Балто-Чорноморської осі, оскільки територія тодішньої держави простягалася від Чорного моря до Балтії. Він зав'язував найтісніші відносини з балтійськими племенами, також намагався зміцнювати вплив у Центральній Європі. Король Данило Галицький, як і його батько Роман, – це постаті, які у совєцькі часи всіма силами намагалися відтісняти на марґінес історії, оскільки важко підшукати аналоги цим славним діячам в історії Росії".

Як зазначив Олег Панькевич, Дорогичин, Холм та инші місця, пов'язані з життям та діяльністю короля Данила Галицького, мають стати місцем паломництва для українців. "Це місця наших перемог, нашої звитяги, національної гордости та слави. Тут ми маємо черпати наснагу для наших теперішніх і майбутніх перемог", – зазначив народний депутат. Він також зазначив, що нині немає належної державної політики щодо збереження національної пам'яти, зокрема щодо популяризації історичної спадщини та пам'яток української історії за кордоном. "Передусім необхідно здійснити своєрідну інвентаризацію українських пам'яток в іноземних державах, скласти реєстр таких пам'яток і розробити програму популяризації української історичної, культурної і духовної спадщини за кордоном. Для збереження наших пам'яток замало зусиль ентузіастів, громадськости в Україні та в діаспорі – необхідна продумана державна політика", – наголосив свободівець.

Делегація Львівщини відвідала Холм, який став столицею Галицько-Волинського князівства після перенесення її з Галича, зокрема Замкову гору та церкву Пресвятої Богородиці, де, на думку дослідників, було поховано короля Данила. На цвинтарі поруч із цією церквою поховано прем'єр-міністра уряду УНР в екзилі Пилипа Пилипчука – львів'яни також помолилися на його могилі. Також делегація побувала біля будинку в Холмі, де народився видатний український історик та політичний діяч Михайло Грушевський – на цій будівлі встановлено меморіальну таблицю.

Як відомо, 2013 рік є роком відзначення ювілейних дат, пов'язаних із королем Данилом Галицьким. У березні виповнилося 775 років з дня перемоги Данила Галицького над загоном рицарів Добжинського ордена під Дорогичином, в результаті якої князь повернув Волинські землі. У грудні цього року минає 760 років від дати коронації Данила в Дорогичині. 2014 року минає 750 років від смерти короля Данила.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Більш ніж удвічі зросли ...

КОМЕНТАРІ