Від влади до громади: Василь Лазутко "викликав" на діалог жителів Володимиреччини

Від влади до громади: Василь Лазутко "викликав" на діалог жителів Володимиреччини

13.08.13 08:06 0 1251
Новий формат проведення виїзних нарад керівництва УМВС в районах області — це перша ластівка, яка дозволить вивчити проблему громади на місці та спільно з владою, по можливості, її вирішити. І стартував він минулої суботи з Володимиреччини. Там, у місті атомників Кузнецовську, діалог з людьми був не простим, проте прозорим та з надією на перспективу вирішення озвучених проблем. Питання номер один, як завжди, одвічне — незаконний видобуток бурштину та поширення наркоманії.

Викликати на відверту розмову жителів села Жовкині, що на Володимиреччині, голові райдержадміністрації Володимиру Ткачуку було непросто. Адже мешканці села прийшли з одним наболілим питанням: Чому на їхніх земельних паях інші особи копають бурштин? Скільки триватиме свавілля деяких підприємливих осіб, які «кришують» видобуток сонячного каміння? Серед «покровителів», у тому числі, вказували і на правоохоронні структури та можновладців. Щоправда, на апелювання слів начальника відділу спеціальної міліції при УМВС, яка саме займається припиненням незаконного видобутку бурштину, аргументів у місцевого населення не було.

— Ви всім селом копаєте бурштин, а потім нарікаєте, що ми до вас застосовуємо неправомірні міри, аби припинити це свавілля. Зрозумійте, далі такий безлад тривати не буде. Земля вже «стогне» від сплюндрування, а ви шукаєте допомоги від будь-кого, тільки не від себе. Назвіть конкретні факти: хто і коли брав у вас гроші за видобуток бурштину? — каже начальник відділу спецміліції Руслан Романовський.

Звичайно, у відповідь звучали обурені слова жителів Жовкинь, але односельці відповідали своїм же.

— Миколо, ти краще зізнайся, що ти здаєш свою землю, аби пошвидше отримати «кальвадос» (самогон, — авт.), — говорить чоловік із залу. У відповідь від Миколи звучить відверта, брутальна погроза в його бік. Нервова атмосфера стрімко переросла у дебати.

— Питання незаконного видобутку бурштину — це дуже складне питання, глобальне. Жителі cела, які теж замішані в цій сфері, безсумнівно, копають. Але в основному, бурштин тут добувають не місцеві мешканці — це жителі інших сіл і навіть районів та областей, — розповідає житель села Жовкині Володимирецького району Віктор Бірук.

— Місцева влада вже піднімала це питання, проте зараз долучилася й міліція, — каже ще один місцевий житель Віктор. — До цього часу так не було. Допомагають одне одному. Буде лад у цьому. Проте перш за все це від громади залежить. Ніхто сюди не приїде і не буде допомагати. Самі люди повинні щось робити. Я своїм прикладом підтримую цей захід і завжди буду підтримувати. Мені дуже подобається, що пропонує влада. І якщо очільник обласної міліції звернувся до громади, я думаю, вони так само зацікавлені в цьому. І я думаю, що люди допоможуть у цьому питанні.

— У мене є надія на те, що цей захід і ця пропозиція завершиться позитивом однозначно, — говорить голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук. — Іншого шляху ми просто не маємо. Ми мусимо йти ним. Я говорив про це в залі. Пробував спонукати і переконувати громаду. Я відчув, що люди почули і є в нас шанс при підтримці і Василя Івановича Лазутка і Василя Михайловича Берташа вирішити цю проблему. Ми ставимо за мету не заборонити, не припинити, тому що це наші люди, і вони тут живуть на цій землі. Тут соціальна ситуація складна, безробіття, людям треба жити та виживати. Для того, щоб регулювати це питання, ми маємо піти назустріч їм. Проте це має бути процес контрольований та правильний.

— Враховуючи тих два роки, які ми працювали з місцевими органами влади, співпрацювали з обласною державною адміністрацією по кущових нарадах, я вважаю, що практика, яку ми започаткували віднині, краща, — каже начальник УМВС України в Рівненській області Василь Лазутко. — Тому що ми в сільських радах бачимо ту громаду, яка представляє сільську раду. Я думаю, що вони відверто розказують правду про недоліки в роботі міліції, аніж це було на рівні голів сільських рад, яких ми раніше збирали, однак зворотної реакції не було. Доводили наші проблеми, всі погоджувалися, а результат не такий, який потрібно. За погодженням з головою ОДА у такому форматі, я думаю, ми відпрацюємо всю область.

Окрім наради, начальник УМВС поспілкувався з місцевим населенням і під час прийомів громадян у Володимирці, Жовкинях та Кузнецовську. Люди, у першу чергу, скаржилися на дії працівників ДАІ.

— Я вперше почув, що якісь гонщики серед районного центру їздять вночі і не дають спокою жителям Володимирця, — каже Василь Лазутко. — Були й інші питання щодо розслідування конкретних кримінальних проваджень щодо справ минулих років. До прикладу, прийшла жіночка, яка розповіла про дорожньо–транспортну пригоду у 2010 році, в результаті якої її син отримав тілесні ушкодження. Однак у порушенні кримінальної справи на законних підставах відмовлено. Жінка прийшла зі своєю проблемою ще раз. Ми порадили, що їй слід робити. Добре, що люди йдуть до нас, добре, що знають. Ніхто нікого на замовлення не приводить, а приходять ті, хто, в першу чергу, хоче поскаржитися на дії працівників міліції начальникові Управління і висловити свою думку з огляду на ті проблемні питання, які є.

Та, за словами головного міліціонера області, проблема у місцевих правоохоронців одна — керівному складу потрібно більше працювати з підлеглими, а саме з керівниками середньої ланки. Також треба неодмінно контактувати з місцевими органами влади, звертати увагу на сільські ради, на віддалені населені пункти, де у кожному селі є своя проблема. По Кузнецовську — це боротьба з наркоманією, злочинність серед неповнолітніх та злочини у громадських місцях.

Тамара ЛИСЕНКО, Олена ДУДКО,

СЗГ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Заступник начальника ...
Наступна новина: На Тернопіллі за сім ...

КОМЕНТАРІ