У Львівській області свободівці вшанували пам'ять вояків УПА, загиблих під Сторонною

У Львівській області свободівці вшанували пам'ять вояків УПА, загиблих під Сторонною

13.08.13 14:56 0 1028
Депутат Львівської обласної ради від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Михайло Задорожний, голова фракції ВО "Свобода" у Стрийській районній раді Мар'ян Берездецький та активісти-свободівці зі Стрийської, Дрогобицької районних та Бориславської міської організацій взяли участь в урочистостях із нагоди вшанування пам'яти вояків сотні УПА "Бурлаки" та сотні "Байди" в селі Сторонна Підбузької сільської ради на Дрогобиччині.

Націоналісти, вбрані в однострої вояків УПА, взяли участь у панахиді, поклали квіти до пам'ятного знака полеглим та вшанували їх сальвою з рушниць. На вічі біля могили героїв виступили Мар'ян Берездецький та Михайло Задорожний.

"Щороку в серпні ми збираємося на цьому місці, аби вшанувати подвиг повстанців, які поклали своє життя в смертельному бою, що відбувся у цьому місці 69 років тому. Їхнє прагнення до свободи своєї нації надихає, їхня відвага сповнює гордістю, їхня смерть спонукає нас підняти прапор боротьби та продовжити їхню справу", – зазначив у своєму виступі Михайло Задорожний.

Мар'ян Берездецький наголосив, що стрийські свободівці взяли собі за мету зібрати інформацію про всіх героїв національно-визвольної боротьби у кожному населеному пункті району. Збираючи ці факти, вони довідалися, що Василь Когут (псевдо "Роман"), який народився 1919 року в селі Колодниця Стрийського району, був стрільцем сотні "Бурлаки" і загинув у бою під Сторонною. Націоналіст закликав громаду збирати дані про своїх героїчних земляків, аби ніхто з тих, хто здобував для нас свободу, не залишився безіменним забутим вояком.

Довідка: У листопаді 1944 року, згідно з наказом командування УПА, курінь "Рена" з чотирьох сотень повертався з Карпатського рейду, з-під Івано-Франківська на Лемківщину. Для кращого маневрування командир "Рен" поділив курінь на дві групи й кожній з них визначив різні маршрути. У першій групі була сотня "Веселого" та "Нечая", у другій – сотні "Байди" і "Бурлаки". Сотня "Бурлаки" квартирувала в Сторонній, недалеко від лісу. Вдосвіта 17 листопада біля тисячі енкаведистів на вантажівках під'їхали з Підбужа до центру села. Відділи прикордонних застав оточили частину села, де базувалася сотня "Бурлаки". У лісі розгорівся запеклий бій. На місці бою загинули 24 вояки УПА із сотень "Байди" та "Бурлаки". Наступного дня їх поховали місцеві мешканці. У наші часи на місці поховання повстанців насипано могилу.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ