Як вибрати ехолот для риболовлі: важливі характеристики, кращі моделі, ціни

Як вибрати ехолот для риболовлі: важливі характеристики, кращі моделі, ціни

13.08.13 17:37 0 4351
Практично кожен рибалка замислювався про придбання такого пристрою, як ехолот, який іноді ще називають рибопошукових ехолотом. Ехолот допомагає рибалці заглянути в товщу воду і розвідати не тільки дно, але і виявити місця скупчення видобутку.

Слід зауважити, що ехолот не шукає рибалці рибу, він просто відображає глибину, структуру і рельєф дна, а також різні об'єкти у воді, зокрема, і рибу.

На підставі отриманої інформації рибалка розуміє, чи є сенс йому намагатися зловити рибу на ділянці, що характеризується плоским і піщаним дном, і спробувати удачу в заростях трави, де вже встиг сховатися хижак. Таким чином, ехолот допомагає рибалці заощадити дорогоцінний час і показати ті місця, де клювання стовідсотковий.

Принцип же роботи такого пристрою полягає у випромінюванні вузькоспрямованого ультразвукового сигналу у воду і отриманні назад відбитого сигналу від різних об'єктів, у якості яких можуть виступати риби, плаваючі предмети, донна поверхню. Після отримання інформації, що надійшла процесор ехолота обробляє дані і виводить їх на екран. Як вибрати ехолоти для рибалки, на що слід звернути увагу?

Вибираючи ехолот для риболовлі в першу чергу звертайте увагу на наступні характеристики:

потужність передавача
контрастність і розмір екрану
чутливість приймача
ефективність перетворювача
ціна

Потужність передавача

Потужність передавача впливає на якість одержуваного сигналу і на потужність відправляється в товщу води. Отже, ніж потужність передавача купується моделі більше, тим вище ймовірність приладу отримати нормальний сигнал з дна і з тим більшою глибиною може працювати прилад, навіть в умовах поганої води.

Природно, вітчизняним рибалкою рідко доводиться стикатися з великими глибинами, але навіть в умовах нашої риболовлі велика потужність ехолота дозволить краще розглянути дрібні деталі підводного світу, наприклад, мальків або структуру донної поверхні.

Потужність приладу вказується в документації і буває двох видів - усереднена (вона ж RMS) і пікова. Характеристики потужності зазначаються у ВАТ. Зі зрозумілих причин моделі з більшою потужністю коштують дорожче.
Частота перетворювача

Частота перетворювача обумовлює ширину і глибину сканованого ділянки. Слід зауважити, що звичайне правило, чим вище - тим краще, в даному випадку не працює, тому що при великій частоті перетворювача одержуваного на виході картина буде більш чіткою, тоді як можлива глибина для сканування буде мінімальною.

І зворотна ситуація, при малій частоті проглядається велика глибина, але одержувана картинка буде нечіткою. Тож вибирати ехолот потрібно під конкретний вид риболовлі і від власних уподобань лову. Режими роботи 200 kHz і 50 kHz.
Чутливість приймача

Зі зрозумілих причин чутливість приймача повинна бути високою. Але проблема в тому, що при високій чутливості рибалка на екрані буде бачити безліч перешкод. Так що перевагу потрібно віддавати моделям з можливістю регулювання чутливості.
Розмір і дозвіл екрана

Для можливості розгледіти навіть дрібні деталі і розділити близько розташованих об'єкти рекомендується купувати моделі з високою роздільною здатністю. Висока контрастність дозволяє розглядати екран навіть в умовах яскравого сонця. Екран підбирається індивідуально, але легше розглянути картинку з великої відстані саме з великого екрану.

Портативні ехолоти для літньої риболовлі з човна або берега - модель для кріплення на зап'ясті. На невеликому екрані показується рельєф дна і об'єкти в товщі води, які отримує віддалений датчик.
Луч: один, два або чотири

Підбирається строго під ситуацію, так як прилади з двома променями бувають декількох видів, при цьому один промінь обстежує дно, а другий - розширює кругозір. Для вітчизняної рибалки підійдуть і однопроменеві моделі.

У двопроменевих моделях є мертві зони, проте вони охоплюють більший простір під водою. Чотирипромінні ехолоти працюють на 4-х різноспрямованих променях, кожен з яких оглядає певний кут під водою.
Ехолоти для риболовлі з човна
Ехолоти для риболовлі взимку виготовлені з морозостійких матеріалів, вони більш портативні. Але для зимової риболовлі можна використовувати і моделі для лову з човна, хоча це і менш зручно. Для кріплення можна використовувати кріплення TransMount KZ-150. На риболовлі досить використовувати однолучевую модель, але і двопроменевий ехолот на зимовій рибалці буде не зайвим.

Популярні моделі

Elite-4x Ice Machine
Elite-4 Ice Machine
Fisherman 600 Ice Edition
Fisherman 220 Duo Ice Edition
Humminbird, серія Fishin 'Buddy
Тубусний ехолоти для зимової риболовлі

Більшість портативних ехолотів для підлідної риболовлі - це бездротові ехолоти. Їх датчик знаходиться на віддаленій відстані від самого ехолота і виконаний у вигляді поплавця для розміщення в лунці. Бездротові ехолоти у назві мають позначку Wireless.
Ехолоти для риболовлі з берега
Принцип роботи не відрізняється від ехолотів, призначених для лову з човна або катера, ті ж характеристики і запчастини.

Популярні моделі

Humminbird, серія SmartCast (SmartCast RF15e, SmartCast RF35e, RF15e)
JJ-Connect (Fisherman 430, Fisherman Wireless 2)
Humminbird PiranhaMAX 230 Portable
тубусний ехолоти Humminbird

Ціна

Ціна повинна відповідати функціоналу і якості приладу, при цьому гнатися за відомою маркою не рекомендується. Ціни на ехолоти для риболовлі починаються від 150 доларів і можуть досягати позначки в 1000 і більше доларів.

Недорогі ехолоти для риболовлі зазвичай мають 1-2 променя, виконані в класичній манері без зайвих характеристик. Найдешевшими є ехолоти JJ-Connect Fisherman (від 2000 рублів). Ці ехолоти досить мініатюрні, мають невеликі екрани, але здатні справлятися з повсякденними завданнями на риболовлі як з човна, так і взимку з льоду.

Також недорогі ехолоти: Garmin Echo 100 і Garmin Fishfinder 90, які можна придбати менш ніж за 4500 рублів.
Кращі ехолоти для риболовлі

Кращими і дорогими моделями є універсальні ехолоти. До таких моделей можна віднести:

Humminbird Matrix 3D
Garmin GPSMAP
Humminbird Combo

Такі моделі характеризуються 3D візуалізацією, 4-5 променями, сумісністю з GPS і комп'ютерами, ударостійким корпусом та іншими радощами дорогою життя.
Ехолоти з 3D показують рибалці квадратну або прямокутну площу дна під човном або в лунці, а також фіксує наявність підводних об'єктів у товщі води, якими можуть бути риби.

Кращими ж в рейтингу ехолотів для риболовлі з човна, з берега або взимку є перераховані вище популярні моделі.

Підіб'ємо підсумки

Ехолот - досить корисний прилад, що дозволяє в короткі терміни знайти місця скупчення риби. Ціни на моделі сьогодні досить демократичні, а достаток представлених на ринку моделей дозволяє потенційному покупцеві вибрати підходящий варіант.

Найдешевші ехолоти мають ціну від 2000 рублів.
Існують ехолоти з 3D візуалізацією
Ехолоти розрізняються за способом застосування: рибалка із човна, взимку або з берега
Більшість портативних (для кріплення на зап'ясті і не тільки) ехолотів - безпровідні, а датчик виконаний в ролі непотопаючий поплавка.

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Сарни купили вітаміни і ...
Наступна новина: Волинські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ