«Волинькард» дбає про здоров'я волинян

«Волинькард» дбає про здоров'я волинян

14.08.13 08:00 0 996
Група волинських журналістів проінспектувала хід реалізації програми запобігання та профілактики серцево-судинних захворювань «Волинькард – здоров'я Вашого серця» у селах Четвертня та Старосілля Маневицького району.

Заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Іван Грицюк розповів журналістам, що основним завданням програми є раннє виявлення осіб із підвищеним вмістом загального холестерину і глюкози в крові. Це дає можливість попередити розвиток важких серцево-судинних патологій - інфаркт міокарда, інсульт. А також дозволить знизити рівень виходу на інвалідність.

Із серпня 2012 року розпочато плановий забір крові серед вікової групи 40-60 років. Саме ці люди належать до підвищеної групи ризику серцево-судинних захворювань. Торік обстежено 1337 осіб, що складає 8,8 % від згаданої вікової категорії. За результатами обстеження виявлено групу високого ризику - 154 людини, на диспансерний облік взято 102. Цьогоріч уже обстежено 523 особи.

Зокрема, в селі Старосілля обстежено 55 осіб, а в селі Четвертня — 62. Всім, у кого були виявлені відхилення від норми проведено дообстеження, призначено необхідне лікування, взято на диспансерний облік. Завідувач Четвертнянської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Олена Симонович наголошує, що тепер обстежитись можна у селі і не потрібно їхати до районної лікарні. Сільський голова Старосілля Віктор Регешук на собі перевірив роботу програми «Волинькард». Він зауважив, що під час обстеження сільських голів, нормальні аналізи були лише у трьох із 70 чоловік. А тому, коли запропонували обстежити його односельчан, то він одразу погодився.

З часу реалізації програми, в області збільшилася кількість виявлених випадків серцево-судинних захворювань. Як зауважує Іван Грицюк, це свідчить не про поширеність захворювання, а про вчасне виявлення та діагностику. Медик запевняє, що у подальшому розвиток сільських амбулаторій спрямують на те, щоб люди отримували якісну лікарську допомогу, чого й вимагає глава держави.

Аби волиняни зрозуміли, що потрібно турбуватися про власне здоров'я, обстеження – безкоштовні. Хворобу легше попередити, аніж лікувати.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ФІФА просить в Росії ...
Наступна новина: Львівщина: урожайність ...

КОМЕНТАРІ