Незабаром на Волині розпочнеться мисливський сезон 2013: міліція закликає до обережності!

Незабаром на Волині розпочнеться мисливський сезон 2013: міліція закликає до обережності!

14.08.13 08:20 0 1217
Із відкриттям сезону полювання на пернату дичину, і насамперед, у перші його дні перед природоохоронними органами та органами внутрішніх справ постають завдання організації контролю за безпечним використанням вогнепальної зброї на полюванні, її перевезення та недопущення випадків браконьєрства.

Як свідчить статистика, упродовж мисливського сезону реєструються непоодинокі випадки порушень правил полювання, перевезення, використання вогнепальної зброї, що призводить до поранень, а часто й до загибелі людей. Так, у минулому році на території Волинської області трапилися дві надзвичайні події, пов’язанні із неналежним поводженням із мисливською зброєю. У двох випадках загинули люди.

Варто пам’ятати, що головною умовою безпеки під час поводження з мисливською вогнепальною зброєю є тверде знання та чітке виконання правил її експлуатації, сувора дисципліна громадян, у тому числі – і на полюванні.

Мисливець зобов’язаний завжди поводитися зі зброєю так, наче вона заряджена і готова до пострілу. Під час зарядження та розрядження рушниці стволи повинні бути направленні верх або до землі. Якщо ж зустріли когось на полюванні, зброю слід розрядити. Розрядженою і в чохлі рушниця має бути, якщо ви пересуваєтеся транспортом, а також коли підходите до населеного пункту (за 200 метрів). Теж варто сказати і про місця привалу, збору тощо. На привалі рушницю у незарядженому стані необхідно повісити або покласти на надійну опору, попередньо переконавшись у її міцності. Ніколи не беріть зброю стволами до себе!

Особливо обережним мисливець повинен бути під час стрільби у закритій місцевості, очереті, кущах і т.п. Забороняється стріляти у птицю, яка злітає і перебуває на висоті нижче 3-х метрів або на відстані до 10 метрів. Не можна стріляти на шум, у нечітко видиму ціль (у тумані, в сутінках, навпроти сонця).

Стрільбу кулею (навіть із гладкоствольної рушниці) мисливець повинен проводити з особливою обережністю, попередньо переконавшись, що у напрямку пострілу немає людей чи домашніх тварин. Також слід пам’ятати, що під час стрільби дробом часто утворюються зліпки із 2-3 дробин, які летять на значно більшу відстань, ніж окремі дробини. Якщо набої споряджені димним порохом, у випадку осічки мисливець не повинен відкривати рушницю раніше ніж через 7-8 секунд, оскільки порох інколи може займатися повільно, внаслідок чого можливий «затяжний постріл», який при відкритій рушниці здатен призвести до нещасного випадку.

Стріляючи, потрібно зважати на те, що в угіддях можуть перебувати люди, котрі проводять вирубку лісу, збір грибів, випас худоби, виконують сільськогосподарські роботи тощо. Під час полювання у густому лісі, очереті, ярах і горах потрібно бути особливо уважним: стріляючи, дотримуватися взятого напрямку руху і частіше підтримувати встановлений зв’язок з іншими мисливцями.

При поводженні зі зброєю забороняється:

– направляти зброю на людину або домашніх тварин;

– передавати її в інші руки, попередньо не оглянувши і не розрядивши;

– стріляти без необхідності.

Категорично забороняється перед полюванням і під час його проведення вживати спиртні напої! Особи у нетверезому стані до полювання не допускаються. Мисливець із рушницею у будь-якому ступені сп’яніння небезпечний для оточуючих та самого себе!

Керівники полювання, єгері, начальники команд, які допустили проведення мисливства без відповідного інструктажу і дозволили участь у полюванні особам у нетверезому стані, несуть відповідальність у встановленому Законом порядку.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі звітуєте в ...
Наступна новина: В Чернівецькій області 15 ...

КОМЕНТАРІ