Львівщина: громадяни, вбережіть житло від крадіжок!

Львівщина: громадяни, вбережіть житло від крадіжок!

14.08.13 08:38 0 1303
У наш час на перешкоді злочинцям стають замки, броньовані двері, охоронні системи та інші технічні досягнення, проте квартирні крадіжки й досі найбільш розповсюджений вид злочину. І не лише у нас, а всюди.

З квартирними крадіжками, як видом злочину, людство знайоме, напевне, найдовше. Не виключено, що на початках їх називали печерними крадіжками. Невідомо точно, як доісторичні правоохоронці з ними боролись, але те, що боротьба з квартирними злодіями велась - сумніватись не доводиться.

За минулий рік у правоохоронні органи Львова та області надійшло 1701 звернення про крадіжки з приміщення. Із них кожна п’ята – по Львову. За «гарячими слідами» - 644 крадіжки були розкриті.

Охоронні системи вдосконалюються і слідом за ними злодії теж вдосконалюють свою майстерність.

Проаналізувавши 497 заяв від потерпілих про крадіжки з помешкання, з них 100 по Львову та 397 по області. Деякі висновки здались дуже цікавими.

Висновок перший: у 40 відсотках випадків злодії проникали у помешкання шляхом вільного доступу. Простіше кажучи, заходили у незамкнені двері або залазили у відчинені вікна. Звичайно, зачиняти своє помешкання чи залишати його відчиненим – особиста справа власника, але погодьтесь, якщо приміщення не зачинене – це таки суттєво полегшує роботу злодіям.

На другому місці серед способів проникнення – підбір ключа, злам замка вхідних дверей та пошкодження самих дверей. І на третьому – шляхом віджиму пластикового вікна та розбивання скла.

На ці три позиції припадає 90% всіх проникнень у приміщення.

Прокоментували цю ситуацію досвідчені спеціалісти у галузі охорони приміщень від проникнення. «Велика кількість крадіїв проникають у квартири, будинки - власне через вхідні двері. Якщо йде мова за проникнення через вхідні двері, то особливу роль відіграють дверні замки. Їх на вхідних дверях має бути хоча б два», - розповідає Юрій Поспішель, експерт з безпеки.

Окрім цього способу захисту помешкання від небажаного проникнення є й інші, не менш ефективні.

«Найефективнішим способом є пультова охорона, коли стоїть сигналізація і на цю сигналізацію виїжджає наряд міліції. Тобто, на неї хтось реагує. При цьому слід зазначити, що найбільше крадіжок відбувається у період відпусток, коли люди їдуть відпочивати, їдуть на села, а також у період свят, а також у період різдвяних чи великодніх свят. Також люди їдуть до своїх родичів, на села, залишають помешкання без нагляду і цим користаються злочинці», - розповів Іван Гула, заступник начальника УДСО ГУ МВС України у Львівській області.

І це дійсно так. У період свят кількість квартирних крадіжок зростає приблизно на 15%, а у період відпусток – на 30%. Якщо брати добову активність, то ситуація така. Перший пік – з 12 до 16 години – у цей період стається близько 25% всіх квартирних крадіжок. Другий пік – з 19 до 23 і третій – з 24 до 3 ночі.

Щодо предметів, які частіше за все викрадають зловмисники, то першочергово це гроші та ювелірні вироби. На другому місці - мобільні телефони та ноутбуки, а на третьому - побутова техніка. Проте, якщо раніше злодії старались не виносити з помешкань громіздкі речі, то тепер беруть все – одяг, електроінструмент, телевізори, холодильники, парфуми та продукти харчування.

«Зараз злочинці не гребують нічим, тобто беруть те, що їм подобається. А, якщо майно нажите важкою працею, тим більше в наш час, тому, самі розумієте, це є моральний удар», - каже Іван Гула.

Щодо того, які райони Львова є найбезпечнішими в плані квартирних крадіжок, то це Залізничний і Франківський райони. Тут квартирних крадіжок найменше, причому у Франківському погоду за цим показником роблять крадіжки в університетських гуртожитках. На другому місці – Галицький та Шевченківський райони, за ними – Сихівський.

І, найголовніше. Як вберегтись від квартирної крадіжки? Почнемо з найголовнішого - з дверних замків. Тут є кілька важливих нюансів. При виборі замків на вхідні двері особливу увагу потрібно звертати на якість самого замка. Купуючи дешевий замок, Ви в принципі наражаєте себе на небезпеку. В плані того, що у квартиру можуть проникнути небажані гості.

Банальний розвідний чи газовий ключ, щоби зламати китайський замок і «домушникам» більше нічого й не потрібно. Хоча в їх арсеналі є й відмички й інші витвори слюсарного мистецтва. Якщо ламати замок довго і шумно – його можна, наприклад, висвердлити.

Ключ можна продублювати – зробити копію. Найчастіше зловмисники в такий спосіб обкрадають квартири, що здаються подобово. Але з цим теж можна боротись. Патентована серцевина з патентованим ключем, виготовити який у звичайній майстерні неможливо.

Вікна та віконні решітки. Щодо вікон можна, то сказати одне, – не залишайте їх відчиненими, коли їдете кудись на кілька днів і обов’язково ставте решітки, якщо живете на нижніх та верхніх поверхах. Це головне!

Запам’ятайте, зі сусідами треба підтримувати дружні стосунки. Це як зайва пара очей, іноді дуже пильних.

Перевірено, що практично 100% гарантію захисту Вашого помешкання від небажаного проникнення, Ви можете отримати у випадку, коли це помешкання перебуває під опікою Державної служби охорони. Переваги відомі і багато хто їх вже оцінив.

«У Львівській області нохороняється більше 10 тисяч квартир. Тільки за 2012 рік ми прийняли під охорону близько 20% квартир. Тобто йде тенденція до збільшення, адже зараз скоюється багато квартирних крадіжок і на це реагують громадяни, щоби себе забезпечити, вони свої квартири здають під охорону», - розповів Іван Гула, заступник начальника УДСО ГУ МВС України у Львівській області.

При зверненні до Державної служби охорони, заявка відразу передається відповідальному інженеру, який негайно зв’яжеться з Вами й у зручний для Вас час прибуде за вказаною адресою. Кваліфікований працівник ДСО надасть безкоштовну консультацію щодо вибору ефективної схеми охорони помешкання, вартості монтажних робіт та абонентської плати.

Після виконання монтажних робіт та укладання договору на охорону, Ваша власність гарантовано перебуватиме під захистом увесь обумовлений термін. У разі спроби зловмисників проникнути до Вашого помешкання, на пульт Державної служби охорони надійде сигнал «Тривога» й мобільна група добре підготовлених та належно озброєних міліціонерів охорони прибуде за кілька хвилин на місце події й не дасть зловмисникам заволодіти Вашим майном.

При виконанні робіт з обладнання помешкань системою охоронно-тривожної сигналізації використовуються прилади, що пройшли відповідну сертифікацію та рекомендовані для організації охорони об’єктів.

Є ще й додаткові послуги, наприклад, «тривожна кнопка». Це спеціальний брелок, за допомогою якого можна викликати наряд ДСО у випадку, якщо на вас напали у під’їзді, ліфті, поряд з домом, або ж у квартирі.

«Метр квадратний охорони, приватного помешкання коштує 1 грн, але при мінімальній вартості 70 грн. Якщо площа квартири 50 кв метрів, значить, власник за охорону квартири буде платити 70 грн. Якщо площа квартири 100 і більше кв м, то власник буде платити залежно від площі», - зазначає Іван Гула.

Для замовлення охорони звертайтесь за номерами телефонів - 0800-502-220 або 0800-211-000. Дзвінки зі стаціонарних телефонів по Україні безкоштовні.

ВЗГ ГУ МВСУ у Львівській області,

Денис Харчук, УДСО при ГУ МВСУ у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ