Військослужбовці переймають досвід у кОлег з Японії

Військослужбовці переймають досвід у кОлег з Японії

14.08.13 08:23 0 842
Внутрішні війська МВС України продовжують розширювати міжнародні зв’язки, залучаючись до програм міжнародного співробітництва. Нещодавно відбувся навчальний візит делегації з України до Японії.

Програма навчального візиту проходила під гаслом «Регіональний навчальний семінар із фізичного захисту радіоактивних матеріалів та ядерних установок». Внутрішні війська представляв заступник командувача внутрішніх військ – начальник штабу генерал-майор Олександр Кривенко. У заході взяли участь 30 учасників з 22-х країн, зокрема США, Австралії, Бангладеш, Камбоджі, Китаю, Південної Кореї, Лаосу, Литви, Малайзії, М`янми, Монголії, Сінгапуру, Філіппін, Таїланду, Туреччини, України та В`єтнаму.

Головною метою заходу було підвищення рівня обізнаності учасників у сфері фізичного захисту ядерних об’єктів та протидії розповсюдженню радіоактивних матеріалів з метою попередження загрози викрадення чи використання їх не за призначенням.

Заступник командувача внутрішніх військ – начальник штабу генерал-майор Олександр Кривенко розповів, що з 2011 року Японія провела комплекс заходів щодо посилення фізичного захисту ядерних об’єктів. Для країни атомна енергетика є промисловою в питаннях забезпечення, у них є 15 атомних електростанції на яких знаходяться більше 50-ти енергоблоків. Японська атомна енергетична компанія та асоціація ядерної безпеки створила такі курси для розповсюдження власного досвіду, щоб запобігти подібні випадки, як на Фукусімській АЕС у 2011 році. Тоді радіаційна аварія виникла внаслідок найсильнішого за час спостереження землетрусу в Японії та мала локальні наслідки. На сьогоднішній день створено навчальний центр, який щорічно проводить курси із залученням представників країн які розвиваються та країни в яких вже працює атомна енергетика. Керував програмою пан Масао Сензакі, директор центру спостереження за ядерною безпекою та нерозповсюдженням ядерних матеріалів Національного агентства з питань атомної енергетики Японії.

- Олександре Васильовичу, розкажіть нам, будь ласка, які були вимоги до учасників занять?

- Цільовою аудиторією заходу були фахівці, відповідальні за розробку та успішне функціонування систем, сил та засобів з охорони ядерних установок та радіоактивних матеріалів. Вітались базові знання у сфері безпосереднього фізичного захисту. Необхідно було вільно спілкуватися англійською мовою, адже всі матеріали викладались лише англійською.

- А які представники брали участь у заході?

- В основі були представники трьох напрямків: охорони, зокрема військові та поліцейські сили, наглядові та контролюючі органи, які контролюють дотримання всіх стандартів при проведені робіт з ядерними матеріалами та представники уряду країн, які тільки розвиваються у сфері атомної промисловості.

- Який був розклад та схема проведення занять?

- Заняття проводилися у вигляді лекцій із використанням презентацій, віртуальних навчальних програм, дискусій у складі робочих груп. В кінці курсу був дводенний комплекс практичних занять, на вирішення завдань із покращення системи фізичного захисту умовного ядерного об’єкта. Учасники семінару були поділені на чотири групи таким чином, щоб представники однієї країни не потрапляли в одну групу, та відбувався захист проведеної роботи та своїх напрацювань. Виконували «ролі» контролерів, адміністраторів систем фізичного захисту, експертів з безпеки та операторів. Організатори ініціювали дискусії щодо ролі кожної з категорій фахівців у забезпеченні успішного виконання комплексу заходів по фізичному захисту ядерних установок та радіоактивних матеріалів. Загалом дуже сподобалась матеріальна база, яку підготували для лекційних та практичних занять, зокрема вільне користування мережею Інтернет та довідковими матеріалами. Кожен учасник отримував зручний комплект лекційних та семінарських робіт.

- Чи були наглядові матеріали наслідків трагедій?

- Так, був проведений навчальний візит до територій, що зазнали атомних бомбардувань під час Другої Світової війни до Хіросіми та Нагасакі. Ми відвідували Меморіальний музей миру, який знаходиться у центрі Хіросіми. Експозиція музею представляла нам факти атомного бомбардування з метою сприяння ліквідації атомної зброї усім світом та досягнення всесвітнього миру. Дуже вразили експонати, котрі відображали різні сторони трагедії. Дуже емоційною була розповідь 84-річного свідка атомного бомбардування пана Кійро Мітсушіма, який втратив всю свою сім’ю. Своє життєве призначення він бачить у доведені до людства жахів ядерного бомбардування і недопущення подібного в майбутньому.

- Розкажіть будь ласка про свої враження від Японії загалом.

- Мені справді сподобалась ця країна, вона поєднує традиції та сучасність, шум мегаполісів, божевільний темп життя, розвиток сучасних технологій гармонійно уживаються з мальовничими краєвидами, водоспадами в садах і неповторною природою країни Висхідного сонця. Скрізь дуже чисто і порушувати цей устрій нікому навіть не спадає на думку. Майже кожна сім’я прикрашає двір свого будинку вистриженим деревцем або кущем, намагаючись постійно вдосконалювати не тільки помешкання, а й країну загалом. Ще хочу зазначити, що громадяни Японії дуже економні, відповідально та раціонально використовують природні ресурси. Всі дороги в країні створюють з перероблених відходів і відрізняються високою якістю.

- Чи планується візит представників Японії до України?

- У вересні до України планується приїзд делегації Японії на чолі із начальником навчального центра. Під загальним керівництвом Державної інспекції ядерного врегулювання в Україні для проведення аналогічних курсів. Тому висловлюю сподівання, що наше спілкування продовжуватиметься і ми багато чому зможемо навчитись один у одного.

Прес-служба Внутрішніх військ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ