Мисливський сезон 2013 розпочався: міліція закликає до обережності!

Мисливський сезон 2013 розпочався: міліція закликає до обережності!

14.08.13 12:24 0 1082
Із відкриттям сезону полювання на пернату дичину, і насамперед, у перші його дні перед природоохоронними органами та органами внутрішніх справ постають завдання організації контролю за безпечним використанням вогнепальної зброї на полюванні, її перевезення та недопущення випадків браконьєрства.

Як свідчить статистика, упродовж мисливського сезону реєструються непоодинокі випадки порушень правил полювання, перевезення, використання вогнепальної зброї, що призводить до поранень, а часто й до загибелі людей.

Варто нагадати, що полювання на території України може здійснюватися на пернату дичину – із серпня, на копитних – з вересня і на пушного звіра – з листопада.

Так, із 3 серпня цього року вже відкрито полювання на пернату дичину у Вінницькій та Харківській областях. При проведенні в зазначених областях заходів, спрямованих на попередження надзвичайних подій на полюванні, працівники міліції вилучили вісім одиниць мисливської вогнепальної зброї. Надзвичайних подій допущено не було.

Відкриття полювання на пернату дичину в Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Севастополі заплановано на 10 серпня цього року.

На жаль кілька днів сезону полювання не пройшли спокійно. Прикрий випадок стався у день самого відкриття на Полтавщині. Там під час полювання мисливець здійснив постріл, що став смертельним для товариша. Як з’ясувалося, обоє перебували у човні. В якусь мить один із мисливців здійснив постріл у пернату дичину, але в цей час товариш різко встав. Внаслідок чого отримав кулю в голову. Потерпілий чоловік помер у реанімації через дві години, не приходячи до свідомості. Правоохоронці встановили, що учасники трагедії того дня були тверезими. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 119 (вбивство з необережності) КК України, що передбачає обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

В інших областях відкриття полювання заплановано на 17 серпня цього року.

Слід зазначити, що забороняється полювати без належного на те дозволу, а саме: без посвідчення мисливця, щорічної контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, дозволу на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка) та відповідного дозволу на право користування вогнепальною зброєю в разі її використання.

Водночас міліція вкотре наголошує мисливцям, що під час перенесення або перевезення вогнепальна зброя має бути в розрядженому стані. Також забороняється полювати на відстані меншій ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей.

У той же час категорично забороняється стріляти на «шум», «шурхіт», у гілки та очерет, що хитаються, або ж у нечітко видиму ціль.

Пам’ятайте, дотримання правил безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю врятує здоров’я та життя.

УЗГ МВС України

(за матеріалами ДГБ МВС України)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Клименко –особливо ...
Наступна новина: Українці лідирують серед ...

КОМЕНТАРІ