Надходження екологічного податку подвоїлись

Надходження екологічного податку подвоїлись

14.08.13 10:47 0 1215
Протягом семи місяців цього року чернівецькі платники податків перерахували до зведеного бюджету 657 тис. грн. екологічного податку, що на 261,1 тис. грн., або у 1,66 рази більше, ніж минулоріч.

Нагадаємо, що 53% платежів екоподатку спрямовується до спеціального фонду державного бюджету, 47% - до спеціальних фондів місцевих бюджетів.

Поширене явище, коли розпочинаючи власну справу підприємці не здогадуються про існування, а відповідно і про необхідність сплати екологічного податку.

Але, незнання законів не звільняє від необхідності їх виконання. У Податковому кодексі визначено, що стаціонарне джерело забруднення - це підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися лише після отримання дозволу (ст. 11 Закону України від 16.10.1992 р. № 2707 - ХІІ «Про охорону атмосферного повітря»).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами - це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям і громадянам - підприємцям експлуатувати об'єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів гранично доступних викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну (Постанова Кабміну від 13.03.2002 р. № 302).

Тому, у разі утворення забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря при згорянні палива (газу, метану тощо) котлом - колонкою, або газовою плиткою, платником екологічного податку за викиди стаціонарним джерелом забруднення є власник автономної системи опалення (котла), який використовується в приміщенні.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях закликає платників відповідально ставитись до виконання податкового обов»язку, адже екологічний податок - основне джерело фінансування заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів.

Інформаційно - комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ