Олег Панькевич вимагає від МЗС засудити наміри польських політиків знести пам’ятник УПА в Грушовичах

Олег Панькевич вимагає від МЗС засудити наміри польських політиків знести пам’ятник УПА в Грушовичах

14.08.13 14:18 0 1126
Народний депутат України від ВО «Свобода» Олег Панькевич вимагає від Міністерства закордонних справ України офіційно засудити наміри окремих польських політиків знести пам’ятник-могилу воїнам УПА у селі Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства Республіки Польща та не допустити демонтажу пам’ятника. Про це йдеться у депутатському зверненні Олега Панькевича на адресу міністра закордонних справ України Леоніда Кожари.

Як зазначає народний депутат від ВО «Свобода», ЗМІ повідомили, що в селі Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства Польщі з ініціятиви депутата Европарламенту від польської партії "Право і справедливість" Томаша Поремби готуються знести пам’ятник-могилу воїнам УПА, розташовану на території сільського цвинтаря.

«Такі антихристиянські та антигуманні наміри розцінюємо як вандалізм, вияв неповаги до мертвих. Вважаємо неприпустимою наругу над державним символом України та над пам’яттю померлих. Вочевидь, дії окремих польських політиків спрямовані на отримання політичних дивідендів, адже у травні 2014 року відбудуться чергові вибори до Европарламенту. Ці дії викличуть відповідну реакцію в українському суспільстві та европейському співтоваристві. Знесення освяченого пам’ятника-могили має антиукраїнський зміст та однозначно спричинить загострення відносин між Польщею та Україною», – йдеться у документі.

Як зазначає Олег Панькевич, депутат Европарламенту Томаш Поремба аргументує знесення пам’ятника воїнам УПА у Грушовичах тим, що його встановлено без згоди польської влади. «З цього приводу слід зазначити, що в Україні польська сторона встановила велику кількість несанкціонованих пам’ятних знаків, зокрема у Львівській, Волинській, Рівненській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. Тільки на Львівщині (у Львові та десяти районах) тимчасова контрольна комісія Львівської обласної ради виявила десятки таких об’єктів, – наголошує депутат. – Про це зазначено у «Звіті тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради з питань виконання рішення обласної ради від 23.06.2009 р. №922 «Про звернення до Президента України та МЗС України щодо засудження варварського знищення військових поховань УПА в лісовому масиві гори Хрещата Підкарпатського воєводства Республіки Польщі».

Олег Панькевич вимагає від МЗС офіційно засудити намагання польської сторони знести пам’ятник-могилу воїнам УПА у селі Грушовичі, вжити заходів щодо недопущення демонтажу пам’ятника та ініціювати здійснення обліку пам’ятних знаків, встановлених польською стороною на території України.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ