На Буковині засуджено контрабандистку культурних цінностей

На Буковині засуджено контрабандистку культурних цінностей

14.08.13 16:54 0 1135
Вступив у законну силу вирок Глибоцького районного суду Чернівецької області у кримінальному провадженні, розпочатого слідчими СБУ стосовно громадянки України, котра намагалась контрабандним шляхом переправити через державний кордон культурні цінності.
У травні ц.р. 48-річна жінка, яка мешкає у Греції, слідувала транзитом на власному автомобілі через територію України до Росії і намагалася перемістити через державний кордон з приховуванням від митного контролю та без відповідних документів понад 600 незадекларованих монет, купюр та предметів старовини. Культурні цінності правоохоронці виявили в дорожній сумці жінки у ході митного догляду її автівки.
За висновком державної мистецтвознавчої експертизи, призначеної слідчим в ході досудового розслідування, 173 предмети із затриманих визнані такими, що підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» та потребують спеціального дозволу на переміщення через кордон.
Серед них старовинні монети, що мають культурну цінність як рідкісні предмети нумізматики, зокрема: «Фоліс» Візантія, 920-944 рр.; «Фоліс» (1/2 фоліса), Візантія, 775-780 рр.; «5 копеек», Росія, 1794 р; «Полушка», Росія, 1861 р.; «1/2 копейки», Росія, 1898 р. Одна монета – «2 динара (двудинар)», Велике князівство Литовське, 1626 р., правління Зигмунта ІІІ Ягелона, білий метал, Ø 14 мм, – експертами визнана нумізматичним раритетом, справжнім скарбом, каталожна вартість якої складає не менш ніж 10 тис. гривень.
Вироком суду громадянку України визнано винними за ч.1 ст.201 (контрабанда культурних цінностей) КК України та призначено покарання у вигляді штрафу. Шість монет, що визнані культурними цінностями, конфісковані у дохід держави.
Ще 159 монет різних країн світу, 13 паперових банкнот та дерев’яна ікона кінця 19 - початку 20 століття, які не мають культурної цінності, але становлять колекційну цінність, передані митним органам для прийняття рішення відповідно до вимог чинного митного законодавства.


Прес-служба УСБУ в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Користувачам касової ...
Наступна новина: Озброєного зловмисника ...

КОМЕНТАРІ