Кредити стануть доступнішими

Кредити стануть доступнішими

14.08.13 21:48 0 1108
У 2013 році спостерігається помітне пожвавлення у банківській сфері. Поступове зростання доходів українців, а також припинення зростання цін простимулювали відродження ринку іпотеки і споживчих кредитів.
Очевидно, що вже приносять свої плоди планові заходи зі зміцнення і розвитку банківської системи, які впроваджуються Національним банком України в рамках Програми активізації розвитку економіки. Але зупинятися на досягнутому в НБУ не збираються. Так, в Нацбанку вже вдруге за рік знизили облікову ставку з 7,0% до 6,5% (з 10 червня вона вже була знижена на 0,5% - до 7% річних).
Нагадаємо, облікова ставка є орієнтиром вартості позикових коштів - знижуючи її, Нацбанк дає сигнал учасникам ринку, що готовий підтримати тенденції до здешевлення кредитних ресурсів. Такий захід дозволить поетапно збільшити обсяги кредитів, як з боку споживачів, так і з боку комерційних структур. Це, у свою чергу, має призвести до збільшення витрат і тим самим сприяти економічному зростанню. До того ж, поступово буде відновлено кредитування реального сектора економіки. Дані нововведення почали діяти вже з 13 серпня.
«Чергове коригування облікової ставки пояснюється низкою факторів. По-перше, протягом року споживча інфляція перебуває на низькому рівні, зокрема, в липні її значення було нульовим. По-друге, поліпшуються ринкові очікування - інфляційні очікування у II кварталі 2013 року відповідно до даних опитувань підприємців сягнули свого мінімального значення за весь період їх проведення Національним банком України, починаючи з 2006 року», - зазначила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова .
За її словами, зараз українці більш активно вкладають гроші у національній валюті, і за рахунок цього збільшується ресурсна база банківської системи.
«Так, за 7 місяців цього року депозити в національній валюті зросли на 17,8%, а в іноземній валюті знизилися на 0,6%. І, нарешті, поступово зменшуються процентні ставки за кредитами - за кредитами в нацвалюті в липні цього року процентна ставка знизилася до 15,7% з 17,6% у грудні минулого року», - зазначила Олена Щербакова.
Вона прогнозує, що така тенденція збережеться. Це підвищить доступність кредитів для розвитку економіки і суттєво позначиться на рівні життя українців.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Депутати-свободівці: Для ...

КОМЕНТАРІ