Віталій Захарченко:

Віталій Захарченко: "Потрібно об'єднати зусилля Міністерства та Професійної спілки у формуванні ефективної соціальної політики відомства"

16.08.13 11:50 0 1091
Про соціальний захист працівників міліції, матеріальне забезпечення, житлову допомогу, реформування органів внутрішніх справ йшлося на робочій нараді з питань розвитку партнерства між МВС та Професійною спілкою атестованих працівників органів внутрішніх справ України за участі Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

У заході також взяли участь керівники структурних підрозділів, Голова профспілки атестованих працівників (ПАП) ОВС України Анатолій Онищук та голови обласних організацій ПАП ОВС України.

Із вступним словом до присутніх звернувся Міністр, який наголосив на тому, що ця зустріч є надзвичайно актуальною і продиктована наявністю кола питань, комплексне вирішення яких потребує чисельних обговорень із громадськими організаціями. – Наша спільна мета – об’єднати зусилля Міністерства та Професійної спілки у формуванні ефективної соціальної політики відомства, - зазначив Віталій Захарченко.

Він також наголосив на тому, що пріоритети започаткованих перетворень в системі органів внутрішніх справ спрямовані, насамперед, на модернізацію відносин між громадянином і державою, відхід від старої, ментально застарілої правоохоронної моделі функціонування МВС. Міністр також додав, що практичне впровадження у життя нових критеріїв діяльності не можливе без залучення громадських інституцій. – Врахування їх думок та пропозицій має підвищити авторитет міліції. І головне – наблизить її роботу до людських потреб, спрямує на реальні результати, - сказав він.

За словами керівника правоохоронного відомства соціальний діалог допоможе також створити повноцінну систему правового і соціального захисту самих працівників ОВС. Він також додав, що укладена між Міністерством та ПАП ОВС України Галузева угода – приклад тісної співпраці з громадськістю. Віталій Захарченко зазначив, що в один момент всі питання, безумовно, не вирішаться, для цього потрібен певний час і неабиякі спільні зусилля.

- Саме від того, як кожен конкретний керівник, незалежно від свого чину, дослуховується до нагальних проблем пересічного міліціонера – залежить взаєморозуміння, моральний клімат у колективі та, як результат, підвищення рівня ефективності нашої роботи, - підкреслив у своєму виступі Міністр.

Під час робочої наради із питаннями та пропозиціями до керівника МВС звернулися голови обласних організацій ПАП ОВС України. Голова Київської міської організації Петро Васюк, коментуючи ситуацію, звернув увагу Міністра на ті проблеми, що потребують нагального вирішення. - Основні з них – це відбір кандидатів на службу та наставництво для випускників вишів, яких повинні навчати фахівці своєї справи, а не міліціонери з трирічним досвідом роботи, - акцентував Петро Васюк.

Його колега – голова Херсонської обласної організації Олександр Кузнєцов, звертаючись до Віталія Захарченка, наголосив на тому, що нині проблеми міліції досягли критичного рівня і їх потрібно вирішувати об’єднавши зусилля. Він також підкреслив, що правоохоронець має невід’ємне право на відпочинок зі своєю сім’єю, адже рідним не часто доводиться бути з ним разом. Наголосив та тому, що потрібно врегулювати систему преміювання працівника. Добре спрацював, розкрив злочин – отримав більшу заробітну платню. У міліціонера має бути мотивація працювати краще.

Голова ж Запорізької обласної організації Віктор Нестеренко у своїй доповіді звернув увагу присутніх на те, що ЗМІ намагаються виставити міліціонера злочинцем, залишаючи поза увагою громадськості героїчні вчинки правоохоронців, і ті ситуації, коли родини міліціонерів залишаються без чоловіка, батька, сина. У своєму виступі він підкреслив,що профспілкові органи завжди принципово будуть підтримувати міліціонерів.

До присутніх звернувся і Голова профспілки атестованих працівників ОВС України Анатолій Онищук. Він зазначив, що діяльність міліції пов’язана з надчутливою сферою – дотримання прав людини, тому, безперечно, їй не уникнути критики. – До того ж державна політика останнє десятиріччя оминає проблеми працівників міліції, - додав Голова ПАП ОВС України.

- Судіть самі: відомство фінансується за залишковим принципом; міліціонера позбавлено соціального пакету; державне страхування підмінене незначними компенсаціями, а допомога родинам міліціонерів, які загинули на службі зменшена втричі, і вона одноразова. Крім того, для міліції не передбачено навіть ймовірність професійних захворювань. Більш того, міліціонерам не надається житло, а грошове забезпечення найменше серед правоохоронних відомств і навіть нижче за середню заробітну плату по державі, - резюмував Анатолій Онищук.

Він також зазначив, що соціальні проблеми стали першопричиною того, що за останні 10-15 років особовий склад оновлено майже стовідсотково. Саме через невпевненість у завтрашньому дні триває відтік працівників серед молоді.

- як ніколи важливо об’єднати зусилля усіх: влади, керівників відомства, відповідних представників інститутів громадянського суспільства, щоб захистити міліцію. Захистити від оббріхувань, викривленої інформації, захистити соціально, підняти на належний рівень правовий захист, - додав Голова профспілки.

За словами Анатолі Онищука набули популярності соціальні програми Профспілки: благодійні фонди, лікарняні каси, кредитні спілки, чисельні соціально-культурні заходи тощо. Яскравим прикладом може слугувати діяльність профспілкових кредитних спілок, які стали чи не єдиним джерелом фінансової підтримки для сотень пересічних міліціонерів у часи кризи. - Загальна сума коштів, що видана ними минулого року в межах України, сягає 7 млн. грн., - сказав він.

Голова ПАП ОВС України також зазначив, що за минулий рік членами профспілки надано безповоротну фінансову допомогу на загальну суму більш ніж 7,2 млн. грн. Крім того, членам «Лікарняної каси столичної міліції» торік надано допомогу на загальну суму понад 3,2 млн. грн. Він також додав, що коштом організації обслуговують родини міліціонерів, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Анатолій Онищук наголосив, що вагомим внеском у справі соціального захисту міліціонера є єдиний профспілковий проект «Discount PAP Ciub», що інтегрований на економію бюджету міліцейської сім’ї, надає чималі знижки на широкий асортимент товарів і послуг.

- Перераховане, звісно, лише чистина добрих справ нашої організації, які знімають напругу у колективах. Проте, на мою думку, наші можливості використовуються відомством та керівниками лише на 20-25 % у кращих підрозділах, - підкреслив Голова профспілки. – Зміни слід розпочинати із головного – створення умов, за яких міліціонер мав би дорожити своєю професією, - резюмував він.

Підбиваючи підсумки, Міністр внутрішніх справ України зазначив, що відбулась змістовна зустріч, пролунали корисні пропозиції з багатьох нагальних питань з боку Профспілки. - Всі вони будуть враховані, детально опрацьовані та, сподіваюсь, знайдуть своє втілення у життя. Гарантую Вам, що кожна корисна справа завжди знайде мою підтримку, - наголосив Віталій Захарченко та додав, що спільні зусилля сприятимуть досягненню стратегічної мети започаткованих змін – перетворенню системи органів внутрішніх справ України у правоохоронне відомство європейського зразка.

Наостанок Міністр запропонував присутнім вести постійний діалог МВС з профспілками, адже питання, які піднімалися дуже важливі та болючі, і лише об’єднавшись їх можна вирішити.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Спортсмени Львівщини ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ