м. Чернівці: відбулися тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайної ситуації пов’язаної із вибухом газу

м. Чернівці: відбулися тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайної ситуації пов’язаної із вибухом газу

16.08.13 13:16 0 1250
15 серпня в м. Чернівці відбулися тактико-спеціальні навчання «Дії органів управління та сил територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області у разі загрози та виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із вибухом газу на промисловому підприємстві та багатоповерховому житловому будинку з наступним його руйнуванням.». Під час проведення навчань було залучено пожежну, аварійно-рятувальну, спеціальну та інженерну техніку Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області та сил і засобів єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області. Всього у навчаннях було залучено 12 одиниць спеціальної техніки та понад 100 особового складу.

Метою навчань було відпрацювання організації взаємодії сил Цивільного захисту Чернівецької області. Для ефективного відпрацювання всіх можливих ситуації навчання проводилися в чотири етапи.

На першому етапі згідно задумом навчань внаслідок розгерметизації газового обладнання стався вибух газоповітряної суміші на виробничому підприємстві, який призвів до порушення конструктивних елементів одного з виробничих цехів та пожежі. Пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС повинні були організувати евакуацію потерпілих та ліквідувати пожежу. Потерпілі перебували на другому поверсі. У супроводі рятувальників люди які не отримали травми по висувній драбині спустилися донизу, одночасно із цим постраждалих, які не могли самостійно пересуватися рятувальники з допомогою рятувальної мотузки транспортували вниз та надали необхідну допомогу.

Другий етап навчань полягав у відпрацьовані дії під час вибуху газу на 3-му поверсі 7-ми поверхового житлового будинку, який призвів до порушення міцності несучих елементів сходової клітини одного із під’їздів.. Потрапивши на перший поверх житлового будинку рятувальники у завалах виявляє людей серед яких були постраждалі та провели їх евакуацію у безпечне місце, а тих хто не міг самостійно вийти транспортували на ношах. Одночасно з іншого боку будівлі рятувальники здійснювали евакуацію групи мешканців, за допомогою автодрабини. До місця проведення робіт прибув автоколінчастий підйомник та верхолазна група з альпіністським обладнанням. За допомогою підіймача верхолазна група з альпіністським обладнанням. піднялась на п’ятий поверх, співробітниками взводу за допомогою альпіністського обладнання організовано канатну переправу та за допомогою «ЕКЮ» проведено евакуацію виявленого під завалом бетонних конструкцій потерпілого. Всіх людей доправляли у безпечне місце. З потерпілими працювали працівники психологічної групи Управління, які у відповідності до покладених на Державну службу України з надзвичайних ситуацій завдань здійснюють психологічну підтримку постраждалих під час надзвичайних ситуацій. Для надання медичної допомоги працівниками медичної служби Управління ДСНС та бригадами станції екстреної медичної допомоги було розгорнуто сортувальний майданчик.

Третій етап навчань полягав у проведенні евакуації потерпілих з автомобіля та з-під бетонних уламків будівлі. Від конструктивних елементів будівлі було пошкоджено легковий автомобіль. В салоні автомобіля знаходиться непритомний водій та пасажир. Ситуація ускладнювалась тим, що в автомобілі розпочалася пожежа. Рятувальники подали ствол ГПС-200 на гасіння палаючого автомобіля. Крім того, для запобігання займання розлитого палива під автомобілем створили пінну подушку. По завершенню гасіння за допомогою механізованого інструменту здійснювалися роботи по розбиранню конструктивних елементів будівлі які впали на дах автомобіля, а гідравлічним інструментом та бензорізами провели деблокування потерпілих з їх подальшою евакуацією.

Під час руйнування будівлі навколо неї утворюються завали з будівельних конструкцій під якими знаходились потерпілі. Зважаючи на це розбирання завалів здійснювалося вручну з особливою обережністю. Одним з методів виявлення постраждалих на місці надзвичайної ситуації є оголошення «хвилини тиші» При проведенні рятувальних робіт з періодичністю один раз в приблизно 30 хвилин влаштовують «хвилини тиші». Коли оголошується «хвилина тиші» вся інженерна і спеціальна техніка та малий механізований інструмент на місці проведення аварійно-рятувальних робіт перестає працювати. Тиша сприяє відшукуванню потерпілих, які перебувають під завалами. Кінологи з пошуковими собаками діяли у визначених їм секторах пошуку, визначають за ознаками поведінки собак ймовірні місця знаходження постраждалих та маркують їх червоними сигнальними прапорцями. Всіх потерпілих було знайдено та вилучено із-під завалів.

Завершальний етап полягав у проведенні позачергового засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та НС, щодо вирішення нагальних питань пов’язаних із надзвичайною ситуацією.

Не зважаючи на різноманітність поставлених перед рятувальниками завдань з усіма з них вони впоралися у встановлені терміни та продемонстрували свою готовність до дій в надзвичайних ситуаціях пов’язаних із вибухом газу.

Прес-служба Управління ДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: відключення ...
Наступна новина: Управління МВС України в ...

КОМЕНТАРІ