У Львівській області ви запитували на семінарі…

У Львівській області ви запитували на семінарі…

16.08.13 13:54 0 1030
У Сколівському Центрі обслуговування платників податків відбувся черговий семінар для платників податків. Фахівці Міндоходів розповіли присутнім про новини податкового законодавства та відповідали на питання платників податків.

Який термін сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності за вересень?

В залежності від виду діяльності Податковим кодексом України встановлено різні строки сплати збору. Зокрема, для платників збору за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями – щомісяця не пізніше 15 числа, перед звітним місяцем.

Таким чином, для зазначених платників, останнім днем сплати збору за вересень 2013 року є 15 серпня поточного року.

Платники збору можуть також здійснити сплату збору авансовим внеском до кінця календарного року.

Нагадуємо, що за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту сплата збору здійснюється не пізніше як за один календарний день до початку провадження такої діяльності. Водночас, термін сплати збору за здійснення діяльності у сфері розваг – щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Порядок та строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності визначено ст.267 Податкового кодексу України.

Як сплачується збір за першу реєстрацію транспортного засобу юридичними особами?

Після першої реєстрації в Україні транспортних засобів юридичним особам необхідно в десятиденний строк подати розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Розрахунок подається до податкової інспекції за місцезнаходженням юридичної особи та за місцем реєстрації транспортного засобу. Форма, за якою необхідно подавати звітність, затверджена наказом Мінфіну України від 21.12.2012 №1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів».

Слід звернути увагу на те, що до розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Водночас, від сплати збору за першу реєстрацію звільняються транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого, їх нові власники зобов’язані сплатити збір за ставками, у порядку та на умовах, передбачених розділом VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України.

Який порядок заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до територіального органу Міндоходів України відповідну заяву. У заяві зазначаються такі обов’язкові відомості:

- прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

- дані документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи — підприємця відповідно до закону;

- податкова адреса суб’єкта господарювання;

- місце провадження господарської діяльності;

- обрані фізичною особою-підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

- обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

- кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою— підприємцем у трудових відносинах;

- дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Форма та порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, а також форма розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 №1675.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. При цьому подати заяву він має не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Перехід такого суб’єкта господарювання на спрощену систему оподаткування може відбутися за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду такого переходу, дотримано вимоги, встановлені в п.291.4 ст.291 гл. І розд. ХІV ПКУ.

Також до поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує переходу на спрощену систему оподаткування.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування визначено ст.298 ПКУ.

Чи змінено звітність з єдиного соціального внеску?

Так, уже за липень 2013 року. Нагадуємо, що 20 серпня 2013 року закінчується граничний термін подання місячного звіту з єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) за липень 2013 року. За вказаний період звітність слід подавати за зміненою формою.

З 1 липня 2013 року набрав чинності Закон України від 14.05.2013 р. №231-VІІ „Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”, згідно з яким юридичні та фізичні особи, які виплачують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, повинні обкладати її єдиним соціальним внеском. Час перебування у такій відпустці буде зараховуватися жінкам до страхового стажу для отримання пенсії.

Відповідно Пенсійний фонд України (далі – ПФУ) постановою від 22.07.2013 р. №12-1 вніс зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2.

Для відображення нарахування ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологах викладено в новій редакції таблиці 1 та 4 додатка 4, додані нові коди нарахувань для таблиці 6 додатка 4.

В результаті декретні та нарахований на них ЄСВ відображаються у:

- відповідних рядках таблиці 1 додатка 4;

- розділі 2 таблиці 4 додатка 4;

- таблиці 6 додатка 4 за такими кодами:

42 – допомога по вагітності та пологах (нарахування – 33,2%, утримання – 2%);

43 – допомога по вагітності і пологах працюючим особам - інвалідам (нарахування – 8,41%, утримання – 2%);

44 – допомога по вагітності і пологах працюючим на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС (нарахування – 5,3%, утримання – 2%);

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: "Крала, ...

КОМЕНТАРІ