Івано-Франківщина: протипожежний стан в підрозділах УМВС в області

Івано-Франківщина: протипожежний стан в підрозділах УМВС в області

17.08.13 16:05 0 1001
Останнім часом збільшилась кількість випадків пожеж у школах, дитячих садочках, торгових центрах, будинках культури, будівлях громадського призначення. Такі місця називають «об’єктами з масовим перебуванням людей». В основному пожежі трапляються через легковажність та незнання простих заходів безпеки керівниками даних установ.

В Управлінні органів внутрішніх справ області за дотримання заходів пожежної безпеки та забезпечення протипожежного стану відповідають підрозділи пожежної безпеки управління матеріального забезпечення. Основним завданням яких є профілактика виникнення пожеж та недопущення травмування і загибелі людей .

Тому аби не допустити трагічних випадків, необхідно дотримуватись таких вимог пожежної безпеки:

По-перше, забезпечити кожний об’єкт даного типу необхідною кількістю води для зовнішнього пожежогасіння (наявність та справність пожежних гідрантів, пожежних водойм, заповнення їх водою). Адже вода, яка є в автомобілі і використовується під час гасіння пожежі під високим тиском, закінчується швидко, тому завжди повинна бути можливість поповнення її запасів.

По-друге, забезпечити об’єкт первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, піском, кошмою (тканина із теплоізоляційною властивістю).

Багато хто не усвідомлює, що наявність засобів пожежогасіння - це необхідність. Потрібно зрозуміти, якщо в початковій стадії полум’я не погасити, воно швидко розповсюдиться. І коли це станеться, зростуть відповідно і матеріальні збитки, і загроза травм та летальних випадків.

По-третє, необхідно установити пожежну сигналізацію. Цим займаються спеціальні служби, що мають ліцензію на встановлення такого обладнання.

По-четверте, варто подбати про вогнезахист дерев’яних елементів будівель вогнетривкими розчинами. Відповідно до державних будівельних норм всі дерев’яні конструкції повинні бути захищенні. І хоча це потребує великих фінансових затрат, виконання такого заходу на об’єкті з масовим перебуванням може врятувати людські життя.

По-п’яте, обов’язковим є дотримання протипожежного режиму на об’єкті. Його встановлює керівник наприклад, обирає місце для куріння, місце, де можна користуватися електроприладами і т.д. Слід зазначити, що найбільше пожеж трапляється саме через невиконання та порушення протипожежного режиму.

По-шосте, потрібно розробити план евакуації. Він повинен складатися з технічної та графічної частин.

По-сьоме, розробити інструкцію про заходи пожежної безпеки, плани покращення протипожежного стану підприємства, створення на об’єктах добровільних пожежних дружин.

Практика показує, що на тих об’єктах, де керівники дотримуються пожежної безпеки – практично не виникає пожеж. Якщо ж таких заходів не виконувати – то нерідко це може призвести до сумних наслідків.

Тому варто усвідомити, що відповідальність за пожежну безпеку, дуже серйозна справа і покладається на керівників установ (орендарів, осіб, визначених наказом керівників). У випадку виникнення пожежі і знищенні великих матеріальних цінностей, чи загибелі людей, відповідно до кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність.

Пам’ятайте, що дотримання правил пожежної безпеки може врятувати ваше життя. Не даремно говорять, що пожежу легше попередити, аніж погасити.

Старший інспектор з особливих доручень

пожежної безпеки УМЗ УМВС

майор міліції

Роман Монастирський
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ