Житомирщина – єдиний регіон у державі, де бджільництво фінансується з обласного бюджету

Житомирщина – єдиний регіон у державі, де бджільництво фінансується з обласного бюджету

19.08.13 15:26 0 1224
16 серпня, напередодні Дня пасічника, на території Житомирського агротехнологічного коледжу відбувся традиційний ярмарок-продаж продукції бджільництва. Участь в урочистостях брали голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, директор департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики України Андрій Гетя, директор Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені Петра Прокоповича, депутат обласної ради Олександр Галатюк, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський і голова обласної організації профспілки працівників АПК Ніна Добринська.

Символічно, що День пасічна в Україні за часом збігається з визначним християнським святом Преображення Господнього, або Великим Спасом. Відтак, за традицією, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Владика Никодим освятив мед нового медозбору і благословив святкове дійство.

Українці – народ, який по праву може пишатися своєю тисячолітньою традицію бджолярства. ця галузь в Україні представлена 400-ми тисячами бджолярів: майже кожен сотий українець – пасічник. Наша держава посідає лідируючу позицію з вироблення меду в Європі, а якість українського меду найвища у світі. На Житомирщині цим унікальним ремеслом зайнято шість тисяч пасічників.

Вітаючи кращих бджолярів області з професійним святом, голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив: « бджільництво є не просто хобі або любительською справою, а ця галузь уже стала багатоплановим універсальним двигуном порятунку людства та охорони його здоров’я. Приємно, що завдяки підтримці обласної влади наші пасічники за останні роки змогли наростити медовий потенціал регіону більше ніж у 1,5 рази». Разом із тим, очільник області повідомив, що за минулий рік на пасіках господарств, які отримали бюджетну підтримку, додатково вироблено понад 1 тис. тонн меду, що у 2,2 рази перевищує попередні показники. «Щороку бджолярство області зростає на 15 % у кількості бджолосімей, а тому і продукції бджільництва виробляється більше. Це значить, що підтримка влади не є марною. Адже Житомирщина – єдиний регіон у державі, де бджільництво фінансується з обласного бюджету. Ми щорічно спрямовуємо на розвиток галузі 500–600 тис. грн», – додав посадовець.

За сумлінну працю, високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток галузі бджільництва та з нагоди професійного свята Сергій Рижук вручив почесні грамоти облдержадміністрації пасічникам особистих селянських господарств с. Семенівка Любарського району, м. Чуднова, с. Коритище Новоград-Волинського району, с. Дуга Ємільчинського району, м. Малин Сергію Бугирі, Анатолію Вітюку, Леоніду Рябчинюку, Миколі Цимбалюку, Миколі Баранівському, голові Черняхівської районної організації Спілки пасічників Олександру Іщенку, пасічнику ТОВ «Камінське» с. Камінь Романівського району Миколі Артеменку та приватному пасічнику м. Житомира Євгенію Шаринському.

Кращих пасічників області відзначив і директор департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики України Андрій Гетя, вручивши почесні грамоти Міністерства голові фермерського господарства «Бджоляр – Загороднюк О. І.» з Ружинського району Олександру Загороднюку та пасічнику особистого селянського господарства с. Велика Хайча Овруцького району Олександру Коту.

Від керівників району та пасічників Житомирщини керівники 22-х обласних інтернатних закладів отримали 300 кілограмів цілющого свіжозібраного меду.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ