29 серпня граничний строк сплати земельного податку фізичними особами

29 серпня граничний строк сплати земельного податку фізичними особами

19.08.13 13:36 0 925
В Чернівецькій області коло фізичних осіб землевласників та землекористувачів, які мають обов’язок сплачувати плату за землю чи орендну плату цього року значно розширилося і перевищує цьогоріч 170 тис. осіб.
Дана категорія платників за сім місяців нинішнього року поповнила місцеві бюджети регіону на 18,9 млн. грн. Це на 1,5 млн. грн. більше порівняно з відповідним періодом минулого року.
Не очікуючи кінцевого терміну сплати, основна частина буковинців уже сплатила до бюджету належні кошти, і зважаючи на те, що часу залишилося обмаль питання сплати земельного податку громадянами перебуває на контролі у Міндоходів Буковини.
Особливості сплати земельного податку регулюються нормами ПКУ. Законодавчо встановлено, що підстави для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а облік фізичних осіб-платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щорічно, а до 1 липня видається всім платникам податкове повідомлення-рішення про внесення податку. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення-рішення.
У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня поточного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податковий орган надсилає повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
Нині в області 148 тис. громадян користуються пільгами при сплаті земельного податку. Таке звільнення передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.Зокрема, для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш ніж 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш ніж 0,25 га, в селищах — не більш ніж 0,15 га, в містах — не більш ніж 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва —не більш ніж 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більш ніж 0,01 га; для ведення садівництва — не більш ніж 0,12 га. До пільгових категорій відносяться: інваліди І і ІІ групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону № 3551-ХІІ; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Чернівецькій області

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ