Закарпаття: в Мукачеві визначали кращого кінолога області

Закарпаття: в Мукачеві визначали кращого кінолога області

20.08.13 08:09 0 957
Чотириногі друзі, зазвичай, стають членами сім'ї, але бувають випадки, коли саме собака - незамінний і надійний колега. Наразі мова йде про службових чотирилапих, які вміють охороняти, захищати, співпрацювати, шукати та навіть розкривати злочини.

Днями у Мукачеві вміння своїх чотириногих підопічних на базі кінологічного центру УМВС України в Закарпатській області демонстрували кінологи зі всієї області. У змаганнях, мета яких відібрати кращих для участі у республіканських суперництвах, взяли участь 13 команд (кінолог+службова собака), які змагалися у загальній і спеціальній підготовці. Журі оцінювало виконання собаками команд кінологів, подолання смуги перешкод, володіння спеціальними навичками із затримання умовного злочинця, який чинить опір чи, застосовуючи зброю, здійснює втечу.

З самого початку змагань серед молодших інспекторів-кінологів розпочалась запекла боротьба за перемогу. Кожен із учасників змагань намагався показати свою майстерність та вміння, щоб випередити інших.

Програма змагань передбачала ряд завдань, які повинні виконати учасники. Найперше собака з кінологом демонструвала загальний курс дресирування: "Сидіти!", "Стояти!", "До мене!", "Місце!", "Повзти!", а також вміння собаки приносити апорт - предмет, який кидає господар. Друге завдання для "розумних псів" і їх кінологів виявилось не з простих: вони долали смугу перешкод – загорожу, паркан, бар’єр (висота 2м), розірваний міст, драбину та ін..

Як каже Олександр Лазар, начальник кінологічної служби УМВС України в Закарпатській області, що інколи потрібно роки, щоб вивчити тварин, вчасно орієнтуватися навіть у незначних змінах характеру своїх підопічних, та ще й зуміти продемонструвати їх вміння перед іншими.

Для того, щоб дресирувати собак, їх ретельно відбирають. Насамперед у службового собаки повинні бути добрі так звані «робочі» якості. Це означає, зокрема, вміння йти за хазяїном на відстані шести-десяти метрів, коли поводок звисає з правого боку, робити два повороти на дев'яносто градусів, простувати слід у слід упродовж тривалого часу, знаходити людину, затримувати зловмисника тощо. Саме такі "робочі" якості німецькі вівчарки демонстрували у третьому конкурсі.

Звісно, не всі відмінно справились із завданням. Найбільше балів отримали і, відповідно, посіли перше місце – інспектор-кінолог Семен Поцко з собакою «Діна», друге дісталось Івану Лешаничу і його «Альфі», а третє вибороли Василь Тарахонич і його «Мухтар».

Нагороди переможцям—кубок, грамоти й медалі вручив заступник начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Михайло Немеш і побажав призерам не зупинятися на досягнутих результатах.

Наталія Машіко

Мукачівський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ