У Львові відкрили пам’ятник композитору Ігорю Білозіру

У Львові відкрили пам’ятник композитору Ігорю Білозіру

20.08.13 10:12 0 1077
19 cерпня, у музеї-заповіднику “Личаківський цвинтар” відбулося відкриття та освячення пам’ятника на могилі композитора Ігоря Білозіра.

Участь у церемонії взяли заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів, родина, представники громадськості, близькі та друзі композитора.

«Через 13 років шана і любов народу до пісень Ігоря Білозіра не зменшується, а, навпаки, зростає із кожним роком. І це та частина української культури, якою ми пишаємося, яку знає весь світ», – наголосила Ірина Романів.

Зазначимо, захід відбувся за підтримки голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука.

Також о 19.00 год. у приміщенні Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької відбудеться концерт «Слід на землі», присвячений пам’яті Ігора Білозіра. Пісні композитора виконуватимуть його музику ВІА «ВАТРА», «ВАРТОВІ», Ніна та Антоніна Матвієнко, М. Шуневич, Оксана Білозір, «19-й клас», О. Гриб, О.Ярема, М.Гев, Ф.Стригун, Б.Стельмах, П. Запотічній та інші.

Окрім цього, прихильники творчості композитора можуть відвідати фотовиставку, присвячену І.Білозіру у фотогалереї Василя Пилип’юка (м. Львів, вул. Стецька, 3а).

Довідка:

Ігор Йосипович Білозір (24 березня 1955, Радехів — 28 травня 2000, Львів) — український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра».

Народився 24 березня 1955 року в місті Радехові у Галичині. Навчався в Радехівській ЗОШ № 1. Перші музичні композиції І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся у 1969 році на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».

Згодом переселився до Львова. У місті Лева мешкав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам’ятна табличка стосовно цього факту. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді.

Від 1977 року — керівник ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, від 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії, що виконує більшість його пісень донині. Крім того, пише пісні для своєї дружини, вокалістки Оксани Білозір, а також виконує деякі пісні сам.

Помер 28 травня 2000 року, і похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Ірина Сех: "На вістрях ...

КОМЕНТАРІ