Розвиток альтернативної енергетики в Україні відкриває можливості для скорочення імпорту газу, поліпшення екології, створення нових робочих місць

Розвиток альтернативної енергетики в Україні відкриває можливості для скорочення імпорту газу, поліпшення екології, створення нових робочих місць

20.08.13 08:20 0 834
За останні три роки в Україні вп’ятеро збільшилися потужність альтернативної енергетики і виробництво енергії з відновлюваних джерел. До 2015 року планується довести частку відновлюваних альтернативних джерел енергії в енергетичному балансі до 20%. Наразі ведеться робота з реалізації Національного інвестиційного проекту «Енергія природи», в рамках якого на території України буде споруджено кілька вітрових і сонячних електростанцій. Удосконалюється нормативно-правова база для розвитку альтернативної енергетики. Так, нещодавно набув чинності Закон України, який вносить зміни до чинного законодавства про «зелений тариф». Закон встановлює «зелені тарифи» для енергії вітру, біомаси, біогазу і ГЕС, розширюючи перелік цих об\\\'єктів залежно від потужності. Згідно з цим законом, держава гарантує, що весь обсяг енергії, виробленої з альтернативних (відновлюваних) джерел викуповується в першу чергу.

Більшість проектів у сфері альтернативної енергетики буде реалізовано в тих регіонах, в яких існує дефіцит електроенергії. Вітрові і сонячні електростанції будуватимуть в Одеській, Миколаївській, Херсонській і Донецькій областях, Автономній Республіці Крим. Для Карпатського регіону особливо актуальною є споруда малих ГЕС. Так, для розвитку малої гідроенергетики в цьому регіоні планується спорудження 58 малих гідроелектростанцій у басейнах річок Дністер, Прут і Сірет.

Створення енергетичних потужностей сприяє економічному та соціальному розвитку регіону. Тому питання енергозбереження та розвиток альтернативної енергетики залишається у полі постійної уваги органів влади Житомирщини, яка є перспективним регіоном щодо розвитку альтернативної енергетики.

З метою скорочення обсягів споживання природного газу, та відповідно до Регіональної програми підвищення енергоефективності на 2010-2014 роки, у 2013 році планується перевести на альтернативні види палива котельні 82 об’єктів бюджетної сфери, на загальну суму 50 млн.грн. Економічний ефект від реалізації заходів становитиме близько 14 млн.грн.

Зокрема ТОВ \"Крігер Енергія\" завершено будівельні роботи по встановленню модульної котельні, яка працюватиме на щепі в Житомирській обласній психіатричній лікарні №1. В результаті буде заміщено близько 670 тис.м3 природного газу альтернативним видом палива. Економія для обласного бюджету в оплаті послуг теплопостачання складе близько 1,5 млн.грн.

У повоєнні роки на території Житомирської області були побудовані та працювали 53 малі гідроелектростанції. Проте у 1970-1995 роках майже всі вони припинили свою роботу. У 2012 році на території області діяло 9 малих ГЕС, якими вироблено 4,8 млн. кВт*год електроенергії. У даний час продовжуються роботи з відновлення ще 5 малих ГЕС.

З метою скорочення обсягів споживання природного газу та більш широкого використання місцевих енергоресурсів в області розгорнуто виробництво паливних гранул та брикетів із відходів деревини (ТОВ \"Форест Полісся\" м. Баранівка, ТОВ \"НВО \"Природне біопаливо\" Баранівського району, ТОВ \"БВК \"Баранівський ДОК\" Баранівського району, ПП «СІТ» Олевського району, ТОВ «ПелетЕнергоУкраїна» Ємільчинського району, ТОВ \"М Альтернатива\" Чуднівського району).

Енергозбереження та розвиток альтернативної енергетики є одним із важливих напрямів діяльності обласної влади. В цілому в державі впровадження запланованих заходів у цій сфері дозволить в середньостроковій перспективі вдвічі скоротити імпорт російського газу.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: ЄС має захистити Україну ...
Наступна новина: Львівщина: динаміка ...

КОМЕНТАРІ