Прикарпатські депутати не проголосували за угоду по сланцевому газу

Прикарпатські депутати не проголосували за угоду по сланцевому газу

21.08.13 08:45 0 1101
Сесія Івано-Франківської облради не дала погодження на проект угоди між Україною і компанією «Шеврон» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олеського родовища. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, голові обласної держадміністрації дали протокольне доручення звернутися до уряду з пропозицією розглянути зауваження робочої групи з опрацювання угоди і внести до неї зміни (це 9 пропозицій і 129 поправок).

Прикарпатських депутатів не переконали аргументи міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького і представника Міністерства екології і природних ресурсів України Анатолія Ігнатенка про економічну доцільність видобутку сланцевого газу і екологічну безпечність.

Едуард Ставицький підтвердив готовність уряду розглянути пропозицію про те, щоб в Івано-Франківській області залишалися 10 відсотків від загального обсягу прибуткової продукції з тих 40, які інвестор – компанія «Шеврон» передаватиме державі. За його словами, такого пункту немає в жодній іншій угоді щодо розподілу вуглеводнів і це «дасть Прикарпаттю щорічно кілька сотень мільйонів гривень додаткових надходжень до бюджету області». Компанія «Шеврон» дала згоду на це.

Натомість голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною діяльністю Юрій Романюк наголосив, що з ухваленням позитивного рішення «область перетвориться на своєрідного покійника». У своєму виступі він більшу увагу зосередив навіть не на питаннях екології, а на недотриманні законодавства – від Конституції України до Земельного і Водного кодексів і Закону про надра.

На думку депутата, особливо небезпечною є прописана в угоді «відмова від імунітету держави», адже «держава Україна не зможе в судовому порядку протягом 50 років оскаржити жодне рішення інвестора на території України у гіпотетичній 50-річній історії сперечань з інвестором», а пункт про право видобувати всі вуглеводні фактично «узаконює рейдерство, бо віддаємо не лише сланцевий газ, а й шутер, газ, воду, надра, чим виселяємо тих інвесторів, які є в області».

Депутати також говорили про відсутність державної екологічної експертизи, виключення органів місцевого самоврядування від ухвалення такого важливого рішення та про обов’язок «не ризикувати здоров’ям дітей та онуків».

Наразі депутати відтермінували погодження угоди про розподіл вуглеводнів і сподіваються на внесення змін, які б влаштовували територіальну громаду Прикарпаття. За таке рішення проголосувало 40 депутатів, один проти, четверо утрималися. Фракції «Батьківщина» і «Свобода» одразу заявили, що не голосуватимуть за угоду про розподіл вуглеводнів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові горів автомобіль
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ