Міліціонери Харківщини дбають про безпеку дітей під час літнього відпочинку

Міліціонери Харківщини дбають про безпеку дітей під час літнього відпочинку

22.08.13 08:50 0 796
Протягом літніх місяців працівники харківської міліції провели більше тисячі профілактичних лекцій в дитячих оздоровчих та пришкільних таборах, з яких 812 здійснили працівники ДАІ з питань дотримання правил дорожнього руху та попередження дитячого травматизму.

Процеси, які відбуваються в дитячому середовищі спонукають дорослих приділяти більшу увагу проблемам організації вільного часу нового покоління, в тому числі літнього відпочинку, оздоровлення та зайнятості дітей.

На теперішній час, як ніколи важливо, заповнити соціальну нішу потреб молоді в розвиваючому та творчому дозвіллі. Грамотно організоване дозвілля – це в першу чергу профілактика правопорушень і бездуховності, емоціональної бідності та інтелектуальної обмеженості.

На виконання Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей", для забезпечення їх соціального та правового захисту в період літнього оздоровчого сезону на території Харківської області проводяться загальнодержавні оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою "Літо-2013", які спрямовані на попередження вчинення злочинів неповнолітніми і відносно них, профілактики бездоглядності та інших негативних явищ під час шкільних канікул.

З метою підвищення правової свідомості серед дітей працівники харківської міліції у всіх оздоровчих закладах регіону провели просвітницькі пізнавальні бесіди з правознавства, де неповнолітнім було роз'яснено в доступній та цікавій формі поняття «злочин» і «правопорушення», з якого віку настає кримінальна відповідальність та які наслідки настають за вчинення дітьми кримінальних або адміністративних правопорушень.

Працівники Державтоінспекції також взяли активну участь у проведенні операції, вони зустрілися з підлітками в дитячих таборах, організували для них тематичні заняття та ігри, направлені на забезпечення безпеки дітей на дорогах, профілактику дитячого дорожньо-транспортного травматизму.

Робота з профілактики асоціальних явищ серед неповнолітніх ведеться впродовж всього року, але особливо активізується в період літніх канікул. Серед соціальних проблем особливо гостро стоїть проблема наркоманії. В двадцять першому сторіччі хворобливий потяг до смертельного зілля набув широкого розмаху. Серед молоді мають місце поширення лікарських засобів, які використовуються в дитячому середовищі геть не за призначенням.

Актуальною проблемою залишається пияцтво серед дітей та молоді. Тому з метою підвищення дитячої обізнаності, працівниками КМСД активно втілюються заплановані тематичні заходи з профілактики, попередження вживання неповнолітніми наркотичних засобів та психотропних речовин, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Метою цих заходів є не тільки пропаганда серед них здорового способу життя, профілактика наркоманії, паління та вживання алкогольних напоїв, а і виховання культури поведінки, розвиток у дітей інтересу до занять спортом.

З метою активізації роботи по попередженню правопорушень серед неповнолітніх та відносно них, організації їх дозвілля, захисті їх прав та законних інтересів, в сім’ях, які опинились в складних життєвих умовах, виявляються та усуваються умови, що спонукають до підліткової злочинності.

Протягом проведення заходів відкрито 16 кримінальних проваджень за ст.304 Кримінального кодексу України (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність).

За порушення правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами (ст. 156 КУпАП) в частині продажу їх дітям притягнуто до відповідальності 59 осіб. Анульовано 14 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, накладено фінансових санкцій на загальну суму 95 тис. грн.

Проведено роботу з профілактики втягнення неповнолітніх у пияцтво, протягом проведення заходів задокументовано 26 таких фактів.

Роблячи підсумки необхідно зауважити, що організація літнього дозвілля з метою профілактики дитячої безпритульності та злочинності в підлітковому середовищі – це різностороння та багатопланова робота, в якій важливі всі напрямки. За допомогою правильно організованої системи взаємодії культурно-дозвільних установ та суспільних організацій, які проводять роботу з підлітками, активізується робота з профілактики асоціальних явищ серед неповнолітніх, особливо в період літніх канікул.

ВЗГ ГУМВС України

в Харківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ