В Закарпатській області смерть на посту Григорія Шутка

В Закарпатській області смерть на посту Григорія Шутка

22.08.13 13:02 0 1066
Ім’я Григорія Шутка навіки вкарбувалося в пам’ять хустських міліціонерів. Кожного року ветерани ОВС проводять зустрічі з працівниками Хустського МВ УМВС, де починають свою бесіду з розповіді про цього мужнього міліціонера та захисника трудового народу.

Народився Григорій Шутко в селі Нанково Хустського району. Батько Григорія в пошуках хліба двічі виїжджав за океан на заробітки, але в далекій Америці нічого, крім важкої хвороби, не знайшов, повернувся додому і помер. То були важкі роки. Усім довелося зазнати чимало біди і горя, аж поки Червона Армія не вивільнила край від окупантів. У визволених селах Хустщини зразу почали створюватися народні комітети і перший орган правопорядку - міліція. І вже 1 грудня 1944 року Григорій Шутко урочисто промовляв слова присяги: «Я, народний міліціонер, присягаю своєму народу, нашій Закарпатській Україні і народній владі чесно і добросовісно виконувати свої службові обов’язки, захищати народне добро і своїх земляків від усяких ворогів...»

Не раз дивився смерті в очі Шутко, на його рахунку десятки затриманих злочинців, озброєних дезертирів. Було за що ворогам ненавидіти безстрашного міліціонера. І вони вирішили розправитися з ним. Було то 1 вересня 1947 року. Село Нанково відпочивало від важкої буденної праці. Серед ночі бандити напали й розгромили сільську раду. А потім оточили дім, де мешкав Шутко, закидали його гранатами, обстріляли з автоматів. У хаті в цей час була вся сім′я: Григорій з дружиною та четверо діточок. Поранених дітей Василька та Миколу батьки зачинили в коморі, а сам Григорій та його дружина Василина з автомата і карабіна почали відстрілюватися. Бандити втекли, та в той же день їх з допомогою прикордонників затримали.

У зв’язку з тим, що в Нанкові оперуповноваженому Шуткові постійно погрожували розправою, керівництво райвідділу запропонувало йому безпечнішу службу. Проте Григорій категорично відмовився. Мовляв, поки б′ється серце, він буде наводити порядок у рідному селі, щоб люди могли спокійно жити і працювати.

Невдовзі міліціонер Шутко вступив у поєдинок з двома грабіжниками, що грабували сільський магазин. Обеззброїв бандитів, пов′язав і – до сільської ради. А 15 квітня 1952 року неподалік від села Бороняво Хустського району в бою з бандитською зграєю безстрашний молодший лейтенант міліції Григорій Шутко загинув...

Поховали героя на цвинтарі в Хусті, де встановлено надмогильний пам’ятник. Часто сюди приходять рідні та співробітники міліції, несуть квіти, запалені свічки пам′яті. А обійся Шутків у с.Бороняво перетворили на музей. Діти покійного Григорія, як дорогу пам'ять про нього, оберігають батьків будинок, який потопає у вишнево-яблуневому саду. А біля будинку - колодязь із живою водою, який викопав батько. У будинку донині зберігаються речі та побут, в якому жила сім′я Шутків.

- У міліції немає безіменних героїв. Ми їх добре знаємо й пам’ятаємо, як от Григорія Шутка, - каже начальник хустської міліції Василь Турдай.

В пам′ять про хороброго міліціонера Г.Шутка вихователь Хустської школи-інтернату для дітей з вадами слуху Марія Варга написала вірш.

ПОДВИГ МІЛІЦІОНЕРА

Дзвінкими струмками били весняні ключі,

Поле кликало в землю збіжжя садити,

А молодий міліціонер виходив вночі

Захищати село від бандитів.

Він на вірність народу присягу давав –

Своїх земляків, їх добро боронити

Всіх крадіїв, злочинців, катів

Ловив і здавав до в’язниці.

Безпечної служби не просив від людей,

Із злом він вступав в поєдинок

За спокій батьків, за безпеку дітей,

За мир і спокій своєї дружини.

Та зло проросло будяком у душі –

Бандити образ не простили - ,

Край села, по-злодійськи, вночі

Міліціонера жорстоко убили.

Місяць і зорі похмуро світили,

Натруджено, стомлено селяни спали,

Тоді четверо міліціонерових дітей

За одну ніч сиротами стали.

Пройшли вже роки, та стоїть, як музей,

Григорія Шутки в Бороняві хата,

Як пам’ять незгасна всіх добрих людей

Про подвиг рядового міліцейського солдата.

Грудень 2008 р.

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Футболіст "Нимме Калью" ...

КОМЕНТАРІ