Відбувся черговий семінар для підприємців м. Львова

Відбувся черговий семінар для підприємців м. Львова

23.08.13 08:13 0 902
Семінар для фізичних осіб – суб'єктів господарювання проведено фахівцями Інформаційно-комунікаційних підрозділів ДПІ у районах м.Львова на тему: «Нове в оподаткуванні. Актуальні питання оподаткування для платників податків – фізичних осіб-підприємців».

Підприємцям роз’яснено питання щодо порядку застосування спрощеної та загальної систем оподаткування, наголошено на перевагах подання звітності в електронному вигляді. Не залишились без уваги і питання щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та своєчасної сплати єдиного соціального внеску.

Увагу було акцентовано на функціонуванні сервісів Міністерства доходів і зборів України, новинок законодавства. Платники податків мали змогу отримати відповіді на запитання, зокрема:

На зарахування якої суми плати за торговий патент при подані річної податкової декларації про майновий стан і доходи має право фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування: сплаченої за звітний рік чи фактично сплаченої протягом року?

У зменшення податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб – підприємців враховується сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, фактично сплаченого платником податку протягом звітного податкового року, у розмірі, що не перевищує суму такого податкового зобов’язання, за умови документального підтвердження факту сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Чи є базою нарахування єдиного внеску сума коштів, виплачена юридичною особою фізичній особі–підприємцю, яка застосовує загальну систему оподаткування, якщо надані послуги не відповідають видам діяльності, що зазначені в Єдиному державному реєстрі?

Сума коштів, виплачена юридичною особою (фізичною особою – підприємцем) фізичній особі – підприємцю, яка застосовує загальну систему оподаткування за виконані роботи (надані послуги), що не відповідають видам діяльності, які зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, є базою нарахування єдиного внеску.

Як розраховується середньомісячний річний оподатковуваний дохід фізичної особи–підприємця, якщо протягом року в деяких місяцях отримано збитки, а в інших - доходи?

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як отриманий загальний річний оподатковуваний дохід зменшений на суму документально підтверджених річних витрат поділена на кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалась діяльність.

Згідно із пп.177.5.3 п. 177.5 ст.177 Кодексу остаточний перерахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб та збору за провадження видів підприємницької діяльності на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

Як оподатковуються дивіденди, які нараховані на користь фізичної особи?

Дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав - резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою 5%.

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які, зокрема, мають статус привілейованих, прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати та оподатковуються за ставками 15% та/або 17%.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду.

Яку оціночну вартість нерухомого майна у вигляді земельної ділянки, що продається, слід застосовувати при розрахунку податку на доходи фізичних осіб з одержуваного доходу?

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ