Заради щастя на землі…

Заради щастя на землі…

23.08.13 13:17 0 922
20 грудня 1997 року Харків поздоровляв своїх міліціонерів із професійним святом. Чимало теплих і щирих слів було сказано на адресу людей цієї нелегкої професії. А головним було побажання – завжди повертатися додому живими і здоровими, і щоб ні одного прізвища не додалося на пам'ятнику співробітникам міліції, що загинули в мирний час від рук злочинців.

Але, на жаль, цьому доброму побажанню не призначено було збутися. 24 грудня ще в одну міліцейську родину прийшло лихо…

Близько 18 години у ювелірний магазин "Злата", розташований у самому центрі Харкова, увійшли два незнайомці. У руках одного з них був обріз рушниці. Молодший сержант міліції Олександр Гричанюк, що у цей день охороняв магазин, перегородив шлях зухвалим бандитам. Однак сутичка була нерівною - пострілом з обріза сміливого працівника міліції було вбито. Забравши табельну зброю міліціонера, злочинці розчинилися у вечірніх сутінках.

2 вересня 1999 року близько 15 годин 20 хвилин у Харкові було скоєно розбійний напад на ювелірний магазин “Ландыш”. Двоє чоловіків, озброєних пістолетами, загрожуючи персоналу магазина, обчистили вітрини з золотими прикрасами і зникли. Незважаючи на шоковий стан працівників магазина, одна з продавщиць не розгубилася і натиснула "тривожну кнопку". Уже через кілька хвилин після сигналу "тривоги" на місце події прибула мобільна група затримання пульта централізованої охорони Дзержинського ДСО.

Продавці докладно описали прикмети грабіжників і вказали, у якому напрямку вони побігли. Через кілька кварталів на одній з вулиць правоохоронці помітили чоловіка, схожого за прикметами на одного із грабіжників. В руках він тримав важку сумку. Помітивши міліцейську машину, підозрюваний кинувся бігти. Старший групи затримання Андрій Крест'яніков вискочив із автомобіля і почав переслідувати бандита. Наздогнавши його, він застосував прийом рукопашного бою та вибив з рук злочинця зброю.

Напарник Андрія – міліціонер-водій групи затримки ПЦО Дзержинського ДСО міліції Ігор Шевченко кинувся на допомогу товаришу. Помітивши, що злочинець намагається дотягтися до автомата співробітника міліції, Ігор прийомом рукопашного бою теж знешкодив злочинця і закував його у наручники.

Варто особливо підкреслити, що співробітники відділу Державної служби охорони проявили високий професіоналізм і мужність при затриманні небезпечного, озброєного злочинця. У грабіжника були вилучені пістолет Макарова, дві ракетниці, пристосовані для стрільби мисливськими патронами та сумка з золотими прикрасами, викраденими з ювелірного магазину на загальну суму близько 49 тисяч гривень.

У цей же день працівниками карного розшуку обласного і міського управлінь міліції, разом з оперативниками Дзержинського РВ був затриманий і другий співучасник розбійного нападу.

Як з'ясувалося в ході подальшого розслідування, на рахунку у "кримінальної парочки" 5 розбійних нападів на ювелірні крамниці Харкова.

Але найголовнішим виявилося те, що ці злочинці причетні до пограбування ювелірного магазина "Злата" у грудні 1997 року. Коли під час виконання службових обов'язків загинув міліціонер Олександр Гричанюк, що заслонив собою відвідувачів і персонал магазину від бандитської кулі...

Оперативники вилучили у злочинців зброю, що належала загиблому міліціонеру. Під час обшуку співробітники міліції знайшли за місцем проживання зловмисників також обріз мисливської рушниці, два саморобних пристосування для стрільби патронами 28 і 32 калібру, велику кількість патронів різних калібрів, у тому числі і саморобних, 2 вибухових пакети і золоті вироби.

Ім’я Олександра Гричанюка, який загинув під час виконання службових обов’язків, відтепер горить золотом на харківському пам’ятнику правоохоронцям, які віддали свої життя в мирний час заради спокою та миру на землі…

ВЗГ ГУМВС України

в Харківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина готується до ...
Наступна новина: Лише півгодини знадобилось ...

КОМЕНТАРІ