Від дня трагедії минуло 16 років, а біль від втрати не проходить і ніколи не пройде…

Від дня трагедії минуло 16 років, а біль від втрати не проходить і ніколи не пройде…

23.08.13 13:42 0 986
Справжній міліціонер не той, хто вдягнув форму, а той, хто в душі правоохоронець–захисник. Саме такі були міліціонери одеської Державної служби охорони Володимир Санько та Сергій Довженко.

Щороку 22 серпня родичі та колеги загиблих співробітників ОВС вшановують пам'ять тих, кого вже не має серед живих, хто віддав своє життя у боротьбі зі злочинністю. Покладання квітів, поминальний обід та навіть флеш-моб пам’яті пройшли цього року у День скорботи. Матері, дружини та діти, а також колеги загиблих співробітників зібралися разом, щоб вшанувати вічну пам’ять загиблих працівників органів внутрішніх справ.

Історія 16-річної давнини наводить жах на тих, хто її чує і .

1 травня 1997 року в одному з барів міста Одеси бандити влаштували кроваву бійню, в ході якої загинули два співробітника Держохорони Володимир Санько та Сергій Довженко. Окрім них того вечора додому не повернулися ще дві цивільні особи: молода дівчина та хлопець. З чисельними тяжкими пораненнями у лікарні міста були доставлені 19 громадян, яким не пощастило того дня завітати до бару «Суворівський».

Перебуваючи у відпустці, міліціонери охорони відпочивали у закладі, як і всі інші відвідувачі. Коли у бар несподівано увірвались четверо бандитів, в руках яких були автомат, пістолет та гранати, саме міліціонери охорони відреагували першими. Побачивши невідомого з автоматом, який відкрив вогонь по відпочивальникам Володимир Санько аби уникнути тяжких наслідків своїм тілом закрив безкінечний вогонь. Автоматна черга стала для нього смертельною. Майже так само вчинив і його товариш Сергій Довженко, закривши своїм тілом відпочивальників за сусіднім столиком. Чисельні поранення з контрольним вистрілом в голову не вбили міліціонера. Цілий рік він пролежав у лікарні, проте проведені операції не принесли бажаного результату. Через 14 місяців після трагедії Сергій Довженко помер в лікарні.

Пройшло стільки років від дня трагедії, а сльози на очах їх матерів не всихають. Щодня вони згадують своїх синів, які так і не повернулися додому.

Провідати родичів загиблих держохоронців напередодні для скорботи прийшли робітники кадрового забезпечення ДСО та журналісти Державного телебачення Одещини.

Володимиру Санько було 29 років, в органах внутрішніх справ працював трохи більше чотирьох років, але за цей час встиг зарекомендувати себе не тільки як порядна людина, хороший друг, але й як справжній міліціонер.

«З дитинства мій синочок був порядний, мріяв стати актором, навіть ходив у театральну студію, - розповідає мати загиблого Тамара Санько, - але з театром не склалось. Тоді він вирішив стати міліціонером, адже він був фізично дуже розвинений. Зріст 1,90 м, любив грати у баскетбол з друзями, на роботу любив ходити, дочку обожнював».

У день трагедії 5-річна донечка Володимира залишилась без батька. вона вже й сама мати, той день пригадує як страшний сон. Говорить, що дня не проходить, щоб не пригадати татка.

«Страшна трагедія сталась, стільки років пройшло, а біль від втрати не проходить і ніколи не пройде, часто спілкуюсь з мамою Сергія Довженко – ми сестри по нещастю, - говорить Тамара Санько,- наші хлопчики вчинили правильно, вони так чи інакше захистили хоча б декількох. Це був їх обов’язок…»

Сергію Довженко на день трагедії було 32 роки, в міліцію прийшов за покликом долі, розповідає Валентина - мати загиблого.

«Всі для нього були хороші. Він всіх жалів та прагнув захистити, ні в кому не бачив поганого, - зі сльозами на очах розповідає мати загиблого, - все життя хотів, щоб нарешті настали часи миру. 90-ті були тяжкі часи для всіх, а особливо для правоохоронців. Тому Сергій і пішов боротися зі злочинністю».

Той настрій, ту скорботу, яка в очах матерів загиблих, не можна описати словами, не можливо висловити жаль від втрати близьких, скільки б років не минуло.

Вічна пам'ять всім загиблим героям ОВС, хто присвятив своє життя боротьбі зі злочинністю та захисту громадян.

УДСО при ГУМВС України в Одеській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі міліція ...

КОМЕНТАРІ