Деревина, заготовлена під час проведення розчищення зелених насаджень, оподатковується збором за спецвикористання лісу

Деревина, заготовлена під час проведення розчищення зелених насаджень, оподатковується збором за спецвикористання лісу

23.08.13 20:32 0 1476
Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави (стаття 1 Лісового кодексу України). Лісова ділянка - ділянка лісового фонду України з визначеними межами, виділена відповідно до вищезгаданого кодексу для ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів без вилучення її у землекористувача або власника землі.
До лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара. Разом з цим, до лісового фонду України не належать: зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до лісів; окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.
Згідно зі статтею 6 Лісового кодексу лісовими ресурсами є, зокрема, деревні, технічні, лікарські та інші продукти лісу, що використовуються для задоволення потреб населення і виробництва та відтворюються у процесі формування лісових природних комплексів.
Відповідно до статті 67 цього ж кодексу у порядку спеціального використання можуть здійснюватися такі види використання лісових ресурсів, зокрема - заготівля деревини. Спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється на лісових ділянках, які виділяються для цієї мети, без надання земельних ділянок. Спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Спеціальне використання лісових ресурсів, крім розміщення пасік, є платним.
Збір за спеціальне використання лісових ресурсів встановлюється Податковим кодексом України (стаття 77 Лісового кодексу). Об‘єктом оподаткування збором є деревина, заготовлена під час проведення заходів, зокрема, щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей, з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо.
Таким чином, деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 років - рубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні рубки і рубки переформування; незалежно від віку деревостанів - суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки); з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо, в т.ч. проведення цих заходів в окремих групах дерев у межах смуг відведення автомобільних доріг загального користування, у разі віднесення їх до лісових ділянок та відповідно до лісового фонду, є об’єктом оподаткування збором за спеціальне використання лісових ресурсів.

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ