Для підприємців-єдинників існують законодавчі обмеження щодо здачі в оренду майна

Для підприємців-єдинників існують законодавчі обмеження щодо здачі в оренду майна

23.08.13 21:08 0 1715
Якщо підприємець-єдинник вирішив здавати майно в оренду, то йому, на відміну від СПД-фізичних осіб на загальній системі оподаткування, необхідно дотримуватися ряду законодавчих вимог.
Отож, якщо загальна сума об’єктів, що здаються в оренду, перевищує площу земельної ділянки 0,2 га; житлових приміщень або їх частин – 100 і більше кв.м., нежитлових приміщень (споруд, будівель) або їх частин – 300 і більше кв.м., підприємець-єдинник не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.
В такому випадку треба перейти на загальну систему оподаткування і надавати нерухомість в оренду як фізична особа – підприємець, або ж здійснювати орендні операції як фізична особа – не суб’єкт господарювання.
За умови, що підприємець-єдинник здав в оренду нерухомість, загальна площа якої перевищує встановлені норми, та отримав дохід від цього виду діяльності, такий дохід оподатковується за ставкою 15 відсотків. Окрім того, із наступного податкового періоду підприємець зобов‘язаний перейти на загальну систему оподаткування.
Зауважимо, що єдинники другої групи можуть надавати послуги з оренди нерухомого майна лише платникам єдиного податку та населенню.
При отриманні орендної плати орендодавець – підприємець – єдинник не є платником податку з доходів фізичних осіб у разі надання орендарю копії свідоцтва платника єдиного податку (для єдинників другої групи), у якому зазначено вид діяльності, пов’язаний із здачею в оренду майна, та копію виписки з ЄДР. Підтверджуючі документи дають можливість орендарю вірно відобразити дану операцію у формі 1-ДФ з ознакою «157».


Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-Франківську
Головного управління Міндоходів
в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Митрополит Львівський ...

КОМЕНТАРІ