На Донеччині затримані викрадачі трансформаторного мастила

На Донеччині затримані викрадачі трансформаторного мастила

24.08.13 15:36 0 1498
Через дії зловмисників деякий час були знеструмлені цілі населені пункти, і навіть на 40 хвилин зупинилася подача повітря під землю на одній з шахт. У цілому завдані крадіями збитки оцінені в понад 1,3 мільйона гривень, а витрати на виконання відновних робіт склали більше 2,8 мільйонів гривень.

Злодії діяли на території всієї області. Примічали станції, які стояли у глухому місці, і приїжджали туди в темний час доби. Приєднували шланг електричного насоса й відкачували мастило в заздалегідь припасені ємності.

Так, на початку цього року злодії примітили трансформаторну станцію біля дачних будиночків у с. Георгієвка Мар’їнського району. Проникли у найближчу дачу, що пустувала, приєднали до резервуара трансформатора й завели шланг насоса прямо в будинок.

Залишаючись непоміченими, викрадачі відкачали більше 8 тонн масла й були такі. Датчик контролю був відключений і не передав сигнал диспетчерові про катастрофічне падіння рівня масла. Трансформатор перегрівся, вийшов з ладу і всі довколишні населенні пункти, установи й шахти залишилися без електроенергії.

Каністри та бочки з викраденим зловмисники відвозили в спеціально придбаний для цієї мети гараж. І вже відтіля розвозили по точках збуту. Хлопці здавали масло під видом солярки перекупникам дизельного палива.

За словами заступника начальника управління карного розшуку ГУМВС області Володимира Лазуренка, напарники поводилися дуже обережно, намагалися не залишати слідів і завжди вибирали для своїх темних справ малолюдні місця. Щоб припинити їхню протиправну діяльність, міліціонерами разом зі співробітниками служби безпеки ВАТ "ДПЕК Донецькобленерго" був розроблений комплекс заходів. Правоохоронці вирахували можливі об'єкти наступних злочинів і організували там чергування.

В одну з ночей вартові порядку помітили біля трансформаторної станції автомобіль із причепом і направилися до підозрілого транспорту. Побачивши міліціонерів, водій зірвав з місця авто й зник, кинувши причіп, заповнений каністрами з уже відкачаним мастилом.

Виявилося, що номер на причепі насправді викрадений зловмисниками із чужого автомобіля, а всі номери й маркування причепу знищені абразивним способом. Але, не дивлячись на всі заходи, ужиті зловмисниками, оперативникам все ж таки вдалося вирахувати власника кинутого причепа.

У результаті кропіткої роботи співробітники главку міліції Донеччини затримали 24- і 29-річного підозрюваних, які протягом двох років викрадали масло із трансформаторних станцій.

В будинку одного з підозрюваних під час санкціонованих судом обшуків у підсобних приміщеннях були виявлені каністри із трансформаторним маслом. Ємності були марковані наклейками, подібні яким міліціонери знаходили на місцях злочину.

За фактами скоєних крадіжок було відкрите кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Зараз проводиться досудове розслідування, затримані перевіряються на причетність до скоєння подібних злочинів. Фігурантам судом обраний запобіжний захід у вигляді арешту. У слідства є всі підстави вважати, що за час своєї незаконної діяльності напарники відкачали із трансформаторів більш ніж 20 тонн масла.

Керівництво "Донецькобленерго" подякувало працівникам міліції за високий професіоналізм:

– Через незаконну діяльність зловмисників компанія зазнавала збитків не тільки від заподіяну пряму шкоду, але й значних витрат, пов'язаних з виконанням відновлювальних робіт на виведених з ладу об'єктах. Крім того, факти розкрадання трансформаторного мастила створюють загрозу життєдіяльності населених пунктів, у тому числі об'єктів соціальної та виробничої сфери, – підкреслив директор з безпеки і охорони об'єктів «Донецькобленерго» Євген Хворостянко.

Так, наприклад, у результаті подібного розкрадання на підстанції «Коротченко» протягом 40 хвилин був знеструмлений ствол подачі повітря в шахту "Росія". Таким чином, під загрозою опинилися життя шахтарів, які перебували під землею.

Усього за два роки на об'єктах підприємства було скоєно 19 фактів крадіжок трансформаторного масла у великих обсягах. Загальна кількість склала більше 55 тонн. У результаті чого компанії був нанесений прямий збиток у розмірі більше 1,3 мільйона гривень, а витрати на виконання відновних робіт склали більше 2,8 мільйонів гривень.

ВЗГ ГУМВС України

в Донецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: "Троянський кінь" ...

КОМЕНТАРІ