Іран заявляє про «доказ» використання хімічної зброї в Сирії повстанцями

Іран заявляє про «доказ» використання хімічної зброї в Сирії повстанцями

25.08.13 15:33 0 989
Влада Ірану заявила в суботу, що існує «доказ» того, що до використання хімічної зброї в Сирії вдалися повстанці проти влади сирійського президента Башара аль-Асада. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Водночас речник Міністерства закордонних справ Ірану Аббас Арагчі, якого цитують іранські засоби інформації, не став уточнювати, що це за доказ.

Перед тим, у суботу вранці, президент Ірану Хасан Роугані говорив про використання хімічної зброї в Сирії як про доконаний факт і різко засудив його. Але Роугані не став складати вини за хімічний напад ні на кого.

Тим часом світова спільнота наразі не має певності, чи дійсно був такий хімічний удар цього тижня, про який заявляє сирійська опозиція, звинувачуючи в ньому урядові війська, і якщо був, то хто його вчинив. Зокрема, міністр оборони США Чак Гейґел іще у п’ятницю заявляв, що його країна не має підтверджень про цей удар.

Влада Сирії заперечує сам факт застосування хімічної зброї цього тижня й заявляє, що нинішні заяви опозиції про хімічний напад під Дамаском мають на меті перешкодити місії інспекторів ООН. Чинний мандат групи інспекторів ООН, які вже перебувають у Сирії, передбачає відвідини тільки трьох місць, де про використання хімічної зброї і опозиція, і влада країни заявляли раніше, звинувачуючи в тих нападах одне одного. Досі інспектори не отримали змоги відвідати місце ймовірного нового нападу, віддалене від їхнього готелю в Дамаску буквально на лічені кілометри.

За даними різних сирійських опозиційних організацій, унаслідок кількох ударів ракетами з хімічними боєголовками в місцевості Гута, яка охоплює столицю Дамаск зі сходу й півдня, в середу вранці загинули від майже 170 до понад 1 тисячі 700 людей, зокрема, цивільних, жінок і дітей. Незалежних підтверджень чи спростувань цього наразі немає.

Іран, де шиїтський різновид ісламу є державною релігією, лишається чи не єдиною державою, що твердо підтримує владу президента Сирії Башара аль-Асада, який разом із більшістю чільників цієї влади належить до однієї з течій шиїтського ісламу. Росія, яка теж фактично є союзником сирійської влади, принаймні на словах заявляє, що не підтримує жодної зі сторін конфлікту в Сирії.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: «Лікарі без ...

КОМЕНТАРІ