У Львівській області за сприяння свободівки Олесі Байко громади сіл Кліцко та Якимчиці відзначили 100-річчя з дня народження Зеновія Тершаковця

У Львівській області за сприяння свободівки Олесі Байко громади сіл Кліцко та Якимчиці відзначили 100-річчя з дня народження Зеновія Тершаковця

27.08.13 10:18 0 964
25 серпня громади сіл Кліцко та Якимчиці Городоцького району з ініціативи та за сприянням депутата Львівської обласної ради свободівки Олесі Байко відзначили 100-річчя з дня народження провідника УПА Зеновія Тершаковця.

Захід розпочався спільною ходою від церкви села Кліцко до Народного дому. Вперше тут відбулася багатолюдна хода, на чолі якої йшли священики-декани. Діти у вишиванках несли 10-метровий національний прапор. Хори, разом з громадою, співали патріотичних пісень. На захід приїхала родина Зеновія Тершаковця. Дочка провідника розказала про життєвий шлях свого батька та подальше буремне життя родини, постійне переслідування більшовицькою владою. Також було виконано багато патріотичних пісень та віршів, присвячених Зеновію Тершаковцю.

Довідка

Зиновій Тершаковець – один із найвідоміших діячів визвольного руху у Галичині середини XX ст. Він більш відомий у підпільних колах на псевдо "Федір" і довгий час очолював ОУН Львівського краю, був одним із засновників і редактором часопису "Літопис УПА".

Народився Зеновій Тершаковець в 1913 році у селі Якимчиці Городоцького повіту Львівської області. Після закінчення Української Академічної гімназії у Львові Зиновій поступив на факультет права Католицького університету у Любліні, але через два роки перевівся до Львова, де закінчив навчання з дипломом магістра права. З 1929 року 3еновій Тершаковець – член ОУН, у 1941 році – член Похідних груп організації, з 1943 року – в оунівському підпіллі. Тут він займав важливі посади обласної референтури пропаганди, був обласним провідником ОУН Дрогобиччини, заступником крайового провідника Карпатського краю, крайовим провідником ОУН Львівщини.

Загинув провідник у бою з енкаведистами в 1948 році.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ