У Львівській області у Миколаєві свободівці провели Парад вишиванок "Від Степана до Михайла"

У Львівській області у Миколаєві свободівці провели Парад вишиванок "Від Степана до Михайла"

27.08.13 10:08 0 1191
23 травня у місті Миколаєві відбувся Парад вишиванок "Від Степана до Михайла", організований Миколаївською районною організацією ВО "Свобода", Миколаївською районною радою та аматорським театром "Хліб". Парад вишиванок було присвячено провідному ідеологові ОУН, головному редакторові журналу "Ідея і Чин" миколаївчанину Михайлові Палідовичу-Карпатському і відбувався у День його народження.

Дійство розпочалася біля пам'ятника Степанові Бандері, де перед учасниками Параду виступили свободівці голова Миколаївської районної ради Ольга Жила та депутат райради Михайло Галущак.

У своєму виступі Ольга Жила наголосила на тому, що у Миколаєві з'являється ще одна добра традиція – Парад вишиванок. Вона також зазначила, що вишивка для українців спрадавна є справжнім родинним оберегом. "Сподіваюся, що наші вишиванки виконуватимуть свою функцію і в сьогоднішній нелегкий для України час, в час чергової експансії на наші землі наших сусідів та присутність при владі "п'ятої колони". Вишиванка повинна сконсолідувати українців", – сказала голова Миколаївської районної ради.

Михайло Галущак закликав присутніх пам'ятати про славні та героїчні сторінки нашого минулого не лише у святкові дні. "Пам'ять про мільйони українців, які віддали своє життя за нашу незалежність, повинна бути з нами не лише на мітингах та інших урочистостях. Пам'ятаймо про цю ціну свободи і при прийнятті наших буденних рішень. Ми повинні викорінити профанацію із нашого життя", – наголосив Михайло Галущак.

Після промов біль пам'ятника Степанові Бандері, колона з учасниками Параду вишиванок вирушила центральними вулицями міста і попрямувала до могили Михайла Палідовича-Карпатського на міському цвинтарі, де місцеві парохи отець Богдан Огоновський та отець Роман Сотник відправили панахиду.

На завершення всі учасники заходу заспівали Славень України і в такий спосіб вшанували пам'ять про всіх борців за волю України.

Історична довідка.

Михайло Палідович-Карпатський народився 23 серпня 1914 р. у Миколаєві. В 1933 р. за активну політичну діяльність він був виключений із Стрийської гімназії та засуджений на 9 місяців ув'язнення.

З 1937 р Михайло Палідович-Карпатський – керівник студентської ланки ОУН та член редакції журналу "Студентський вісник", керівник Організації Української Націоналістичної Молоді "Січ", референт пропаганди Крайової Екзекутиви ОУН на Великонімеччину (1941), учасник ІІ Великого Збору ОУН в Кракові. Після проголошення 30 червня 1941 року Акту відновлення української держави Михайло Палідович-Карпатський керівник відділу молоді у Львові, референт пропаганди Крайового Проводу ОУН на Західно-Українських Землях (1941-1944). З 1941 року, за дорученням ОУН, він займався роботою з молоддю, був членом Крайового проводу ОУН та редагував видання "Бюлетень".

21-25 серпня 1943 року на Третьому надзвичайно великому зборі ОУН (найвищий керівний орган ОУН) Михайло Палідович-Карпатський виконував обов'язки секретаря, займав посаду головного редактора центрального органу проводу ОУН журналу "Ідея і Чин".

Загинув Михайло Палідович-Карпатський 26 травня 1944 року поблизу хутора Прийми, похований на цвинтарі міста Миколаєва.

23 серпня 2012 р. зусиллями Львівської обласної ради на місці загибелі Михайла Палідовича-Карпатського було встановлено пам'ятний хрест козацького типу. Участь у відкритті пам'ятного знаку взяв голова Львівської обласної ради свободівець Олег Панькевич.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: День Державного Прапора ...

КОМЕНТАРІ