У світі наростає тиск за міжнародне втручання в Сирії

У світі наростає тиск за міжнародне втручання в Сирії

27.08.13 08:49 0 869
Високопосадовці низки держав висловилися на користь можливості міжнародного втручання в Сирії після останніх повідомлень про можливе застосування хімічної зброї владою країни, в разі потреби і без схвалення Ради безпеки ООН, де практично всі кроки в цьому напрямку блокують Росія і Китай. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Міністр оборони США Чак Гейґел заявив що його країна розглядає всі можливості відповіді, якщо звинувачення підтвердяться. Але, наголосив він, будь-яка ймовірна акція буде узгоджена з міжнародною спільнотою і відбуватиметься на правових підставах.

У Великій Британії міністр закордонних справ Вільям Гейґ заявив що відповідь на події в Сирії буде можлива і без одностайного схвалення в Раді безпеки ООН.

Також повідомили, що британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон перериває відпустку, щоб післязавтра головувати на засіданні Ради національної безпеки країни з приводу можливої відповіді на події в Сирії.

У Франції міністр закордонних справ Лоран Фаб’юс заявив що Захід визначиться зі своїми діями протягом найближчих днів. Як сказав він у виступі на радіо, необхідна «пропорційна реакція» на можливий хімічний удар у Сирії. Він визнав, що до воєнних дій важко буде вдатися без схвалення Радою безпеки ООН, але додав, що можливість обійти це в певних випадках існує.

Так само й Туреччина заявила, що приєднається до міжнародної коаліції проти влади Сирії, навіть якщо з цього приводу не буде консенсусу в Раді безпеки ООН. Як сказав міністр закордонних справ Ахмет Давутоглу в оприлюдненому газетному інтерв’ю, наразі 36 чи 37 країн обговорюють такі альтернативи.

Тим часом у Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив що будь-яке воєнне втручання в Сирії без схвалення Ради безпеки ООН буде «грубим порушенням міжнародного права».

Учора, як повідомила прес-служба російського МЗС, Лавров уже попереджав США, які раніше вже припускали можливість втручання в Сирії, про «надзвичайно небезпечні наслідки» такого кроку. Як мовиться в повідомленні, російський міністр у телефонній розмові з колегою зі США Джоном Керрі заявив учора, що в Москві такі заяви сприймають із «глибокою тривогою». При цьому Лавров укотре повторив позицію Росії, що інцидент із імовірним застосуванням хімічної зброї проти повстанців поблизу Дамаска був провокацією й інсценізацією самої ж сирійської опозиції.

Президент Сирії Башар аль-Асад відкидає заяви повстанців. В оприлюдненому інтерв’ю російському щоденникові «Ізвестія» він заявив, що ці звинувачення «політично мотивовані» і є «образою для здорового глузду».

У самій Сирії інспектори ООН із хімічної зброї, попри обстріл одного з їхніх авт, дісталися до одного з місць біля Дамаска, де, як стверджує опозиція, влада Сирії застосувала хімічну зброю.

На Заході все більше схиляються до думки, що влада Сирії дійсно вдалася минулого тижня до хімічної зброї в місцевості під Дамаском, яку контролює опозиція. Позавчора міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» заявила, що має повідомлення про загибель 355 людей і шпиталізацію близько 3 тисяч 600 із симптомами дії нейротоксичного агента в тому місці і в той час, коли, як каже опозиція, відбувся хімічний удар. Сирійська обсерваторія прав людини, правозахисна організація, яка працює в Лондоні, заявила того ж дня, що на той час задокументувала загибель унаслідок хімічного нападу 322 людей, серед них 54 дітей і 82 жінок. Різні сирійські опозиційні організації наводили й значно більші числа – до понад 1 тисячі 700 – загиблих; ці заяви не підтверджені і не спростовані з незалежних джерел.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рава-Руські свободівці ...
Наступна новина: На Львівщині затримали ...

КОМЕНТАРІ