У Львівській області на семінарі платникам розповіли про останні зміни податкового законодавства

У Львівській області на семінарі платникам розповіли про останні зміни податкового законодавства

27.08.13 13:06 0 978
В Стрийській ОДПІ Головного управління Міндоходів у Львівській області відбувся семінар для платників податків Стрийщини, під час якого розглянули питання щодо особливостей сплати підприємствами податку на прибуток та авансових внесків, правила застосування звичайних цін, податкові різниці, оподаткування операцій з цінними паперами. Також було обговорено актуальні питання оподаткування доходів фізичних осіб, в тому числі при відчуженні транспортних засобів, від продажу власної сільськогосподарської продукції, порядок застосування податкової соціальної пільги, інші.

Слухачів семінару ознайомили із змінами, внесеними до Податкового кодексу України щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запровадженням фінансових векселів, які використовуватимуться під час оформлення заборгованості, зокрема бюджетної, включаючи оформлення платежів із відшкодування ПДВ.

Обговорили й питання переваг подання податкової звітності через Інтернет, зокрема, відсутність черг та можливість надання декларацій у любий зручний час, безоплатного отримання сертифікатів електронного ключа та спеціального програмного забезпечення.

Наприкінці платники податків поставили запитання та отримали відповіді:

Як оподатковується поворотна фінансова допомога, отримана від платника податку на прибуток платником податку, який подає Податкову декларацію з податку на прибуток раз на рік і не сплачує авансові внески?

Платник податку, який у базовому податковому (звітному) періоді (календарний квартал, півріччя, три квартали, рік) отримав поворотну фінансову допомогу від платника податку на прибуток на загальній системі оподаткування, має включити до складу оподатковуваного доходу суму умовно нарахованих процентів, розрахованих на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилась неповернутою на кінець такого базового звітного періоду, у розмірі облікової ставки Національного банку України за кожен день фактичного використання такої допомоги.

Якщо податкова декларація з податку на прибуток (далі - Декларація) подається раз на рік, то в Декларації відображається загальна сума процентів, умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги протягом року.

Чи має право фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму сплаченого єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?

Відповідно до пункту 177.4. статті 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом ІІІ ПКУ.

Згідно із пп. «в» пп. 138.10.4 п. 138.10 ст. 138 розділу ІІІ ПКУ до складу інших операційних витрат включаються витрати операційної діяльності, пов’язані з господарською діяльністю платника податків, у тому числі, суми сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування мають право включити до складу витрат суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Яка штрафна санкція передбачена за порушення норм щодо застосування податкової соціальної пільги з податку на доходи фізичних осіб?

Відповідно до пп. 169.2.4 п. 169.2 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) якщо платник податку порушує норми п. 169.2 ст. 169 ПКУ, внаслідок чого, зокрема, податкова соціальна пільга застосовується також під час отримання інших доходів протягом будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями отримання доходів, такий платник податку втрачає право на отримання податкової соціальної пільги за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

Платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення, на підставі чого кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100 відсотків суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а у разі, коли сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ