20 років тому відкрив свої двері для відвідувачів Музей Волинської ікони

20 років тому відкрив свої двері для відвідувачів Музей Волинської ікони

28.08.13 09:23 0 1098
26 серпня 1993 року в Луцьку вперше відкрив свої двері для відвідувачів Музей Волинської ікони. З нагоди 20-ї річниці від початку діяльності відбулася урочиста академія. Привітати колектив музею прийшли голова облдержадміністрації Борис Клімчук, Луцький міський голова Микола Романюк, представники облради, духовенство, науковці та колеги.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук особливо підкреслив: «Музей Волинської ікони за двадцять років став візитівкою Луцька й області, однією з мистецьких перлин нашого краю».

«До вас ідуть не лише на екскурсії, до ікон, виставлених у залах, люди приходять з молитвою, як до храму», - зауважив Борис Клімчук.

«Двадцять років тому я допомагав створювати музей, нині – продовжую. Вже готовий проект переоблаштування ще одного приміщення у центрі Луцька для потреб музею. Там зберігатимуть фонди, розташують реставраційні майстерні», - зазначив голова облдержадміністрації.

Також Борис Клімчук розповів, що завдяки підтримці Президента України та Уряду в області завершується реконструкція низки визначних пам’яток мистецтва та архітектури: «Незабаром відбудеться відкриття першого у світі музею композитора Ігоря Стравінського, наблизились до фіналу роботи у картинній галереї в Луцькому замку та церкві у с.Піддубці Луцького району. Туди вкладено чималі кошти з державного бюджету, але на наступний рік у нас теж є плани і я впевнений, що за сприяння глави держави ми їх теж реалізуємо», - підкреслив голова облдержадміністрації.

З нагоди двадцятої річниці від початку роботи Музею Волинської ікони Борис Клімчук вручив низку почесних відзнак.

Довідково:

Унікальна збірка Музею Волинської ікони нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва, серед них: понад 700 ікон волинської школи іконопису XVI – XIX століть, предмети металопластики, декоративної різьби та скульптури. Окрему групу становлять ікони кінця XVIII – поч. XХ століть, вилучені на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Колекція давніх пам’яток Волині представляє велику історико–мистецьку цінність і дозволяє вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI – XIX століть.

Створення колекції пов’язане з іменем відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904-1986 рр.), який очолював експедиції Волинського краєзнавчого музею 1980-х років з вивчення та збору історичних і культурних пам’яток у храмах Волині.

У восьми залах Музею волинської ікони площею 255,12 квадратних метрів експонується більше ста творів іконопису XVI – XVIII століть, які репрезентують творчість окремих іконописців та іконописних осередків Волині.

Серед шедеврів – ікони "Спас у славі" XVI століття, "Юрій Змієборець з житієм" 1630 року, "Спас Вседержитель" першої пол. XVIІ століття, роботи Йова Кондзелевича "Спас Вседержитель" XVIІ століття, "Пророки", "Св. Георгій" початку XVІІІ століття. В музеї експонуються оригінальні зразки декоративної різьби і скульптури Волині XVIІ – XVIІІ століть.

У вересні 2000 року членів громадського товариства "Холмщина" передали музею унікальну пам’ятку візантійського мистецтва ХІ – ХІІ століття - Холмську Чудотворну ікону Божої Матері.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: 28 серпня 2013 ...
Наступна новина: У Волинській області у ...

КОМЕНТАРІ