Чернігів: Виставка квітів, "Поліське коло" і перший фестиваль "40 УХ"

Чернігів: Виставка квітів, "Поліське коло" і перший фестиваль "40 УХ"

28.08.13 08:12 0 985
У Чернігові 24 серпня пройшли урочисті заходи, присвячені Дню незалежності України.

У Центральному парку культури та відпочинку відбулася традиційна виставка квітів, учасниками якої стали освітні та медичні заклади, вуличні комітети, підприємства, представники Деснянського і Новозаводського районів.

Невід'ємною частиною свята є фестиваль національних культур. У рамках урочистого відкриття VІІІ Міжнародного фольклорного фестивалю "Поліське коло" було презентовано вишитий рушник області.

Вишитий рушник Чернігівщини поєднав у собі 26 рушників районів і міст області, у тому числі й Чернігова. Вони мають стандартні розміри, а ось кольори та орнаменти майстрині підбирали відповідно до своїх регіональних традицій. У Чернігові рушник області розгорнули вперше, хоча власне його презентація відбулася у червні під час Міжнародного молодіжного фестивалю "Дружба", що проходив на кордоні України, Росії та Білорусі.

Традиційно у рамках фестивалю "Поліське коло" пройшли виступи пісенних і танцювальних колективів із різних міст України, а також гостей із Росії, Білорусі, Німеччини і Нідерландів. Працювало містечко майстрів, де проводилися майстер-класи, була розташована виставка творчих робіт, презентовані національні подвір'я учасників фестивалю. Всього на фестивалі "Поліське коло" цього року було представлено понад 60 фольклорних колективів (близько 500 учасників).

Родзинкою цьогорічного святкування Дня незалежності України став фестиваль "40 УХ". На кількох галявинах у Центральному парку культури і відпочинку розташувалися учасники фестивалю, які не тільки пригощали ухою, приготованою безпосередньо на місці на багатті, а ще й демонстрували спорядження для рибалок, представили фотовиставку та виставку мистецьких творів. Організатори фестивалю також презентували свій логотип, герб і навіть гімн.

Кожен з учасників пропонував відвідувачам назву ухи і рецепт, за яким її приготували. Чернігівський міський голова Олександр Соколов теж відвідав фестиваль і скуштував уху за старослов'янським рецептом, основним інгредієнтом якої є "золота рибка". Керівник міста зізнався, що смачнішої ухи ще не їв. О.Соколов зазначив, що вважає успішним започаткування фестивалю "40 УХ" і вірить – захід матиме продовження. "Вважаю, що наступного року вся Україна приїде до Чернігова варити уху", - сказав він журналістам. Міський голова Чернігова додав, хоч у краї моря й немає, але рибалок вистачає.

За словами одного з організаторів фестивалю "40 УХ" Бориса Дєдова, 16 учасників приготували 1000 літрів ухи. Кухарі використовували різні види риб, в основному ті, що водяться у Десні та Дніпрі.

Чернігівській народний хор супроводжував свято фольклорною програмою з піснями та танцями. У рамках фестивалю пройшли змагання на "Кращу Уху" та найоригінальніший рецепт серед учасників, конкурс на найбільш "правдиву" рибальську байку для усіх бажаючих, організовано випуск фестивальної газети "На гачок" з кращими рецептами, байками, анекдотами тощо.

Завершилося святкування Дня незалежності України ввечері концертом на центральній Красній площі та феєрверком.

Ірина Синельник
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ