День народження Івана Франка урочисто відзначили у Тернополі

День народження Івана Франка урочисто відзначили у Тернополі

28.08.13 08:21 0 965
27 серпня українці усього світу відзначають 157-у річницю від дня народження Івана Франка. З цієї нагоди у Тернополі покласти квіти до пам’ятника видатного українця прийшли міський голова Сергій Надал, депутати різних рівнів, тернополяни. Знані літератори та громадські діячі зачитали низку творів видатного письменника, поета, публіциста.

Звертаючись до присутніх Сергій Надал, зазначив: «Вшановуючи Івана Франка в останні дні серпня, ми не можемо не пов'язати його з Незалежністю, з Україною, з минулим і майбутнім. Його геній у тому, що він — над історією. Франко в уявленні українців, поруч з Шевченком і Лесею Українкою, був не лише поетом і письменником. У роки бездержавності він був уособленням невмирущості українського слова, невмирущості української ідеї.

Іван Франко давно став частиною історії Тернополя. Він є одним з славних образів міста. У нас є вулиця Франка, пам'ятник Франкові, гімназія імені Франка, барельєф Франкові на фасаді приміщення філармонії.

Іван Франко неодноразово бував в Тернополі, тут творив, виступав, впливав на громадсько-політичну і культурно-мистецьку атмосферу міста початку ХХ століття. Він тут кандидував до австрійського парламенту. Франко, вже паралізований, читав у приміщенні міщанського братства – шньої «Філармонії» - поему «Мойсей».

Минули роки і Франко продовжує впливати на нас своїм прикладом громадянина, своїми творами, своїми сюжетами і образами персонажів. Для нас він є символом нескореного і бунтарського духу народу, символом інтелектуальної потуги, символом інтелігентності, предтечею національного і державного відродження України.

Він був одним з духовних батьків Січового стрілецтва. Його полум'яне слово кликало до бою і до праці. Він і дає нам натхнення - як духовний батько української інтелектуальної еліти, літератури, науки. Слава Іванові Франку! Слава Україні!».

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ