Максим Літвінов:

Максим Літвінов: "Уважність та обережність допоможуть громадянам вберегтися від шахраїв"

28.08.13 22:24 0 1401
Про це начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України заявив під час брифінгу на тему: «Дрібні шахрайства в Інтернеті». Через злочинні дії потерпілим завдано збитків на 8,55 млн. грн., з яких 3,27 млн. грн. вже відшкодовано.

Зростаючий обсяг обігу товару і капіталу в глобальній мережі Інтернет об’єктивно приваблює злочинців. Сприяють шахраям «недосвідченість» українських споживачів онлайн-послуг та недосконалість нормативно-правового регулювання.

– Аналіз структури кіберзлочинів, скоєних протягом минулого року та І півріччя 2013 року, проведений правоохоронцями, свідчить про те, що їх третину складають шахрайські прояви, - наголосив начальник УБК МВС України. - При цьому спостерігається тенденція до кількісного зростання таких кримінальних правопорушень, а разом з цим урізноманітнюються і схеми заволодіння коштами громадян, методи маскування злочинної діяльності в Інтернеті, - додав він.

Крім того, зловмисники все частіше використовують електронні системи інтернет-розрахунків, що непідконтрольні системі державного фінансового моніторингу та дають можливість відкривати гаманець на вигадані дані та управляти ним дистанційно. Оскільки Інтернет не має кордонів та поняття територіальності, це об'єктивно ускладнює процес розслідування таких злочинів.

– Протягом 2012 року правоохоронцями зареєстровано 2011 злочинів, вчинених із використанням високих технологій. У першому півріччі 2013 року до ЄРДР внесено 1878 заяв та повідомлень про злочини даної категорії, а їх розкриття складає близько 50%, – зазначив Максим Літвінов.

Він також звернув увагу присутніх на те, що на сьогоднішній день вирізняють декілька способів шахрайства в інтернеті: під виглядом реалізації неіснуючих товарів, або шляхом створення пірамідальних проектів – від найпростішої матричної структури до так званої «соціальної» піраміди, в яких обіг коштів здійснюється через рахунки учасників.

Відомий спосіб шахрайства – телефонні дзвінки, коли вночі телефонують невідомі, представляються працівниками міліції та повідомляють, що ваша дитина чи родич потрапили у ДТП або в міліцію. Для того, щоб вирішити це питання потрібно негайно винести людині певну суму грошей. Як правило, перелякані співрозмовники виконують вимоги невідомого.

– Зараз правоохоронці підрозділу боротьби з кіберзлочинами проводять активну фазу реалізації матеріалів саме по такій схемі шахрайства. На сьогоднішній день вже відомо, що на рахунку цієї групи шахраїв 140 потерпілих, – зазначив Максим Літвінов.

Він також наголосив, що з метою активізації зусиль, спрямованих на розкриття кібершахрайств органами внутрішніх справ вперше проведено цільову оперативно-профілактичну операцію під умовною назвою «Трикстер». - Завдяки їй лише за місяць правоохоронцями зареєстровано 593 заяви та повідомлення про шахрайські прояви у сфері електронної комерції. За час проведення операції повідомлено про підозру 112 особам, – підкреслив Максим Літвінов.

Злочинними діями потерпілим завдано збитків на 8,55 млн. грн., з яких 3,27 млн. грн. вже відшкодовано.

- Наші зусилля направлені на користь для кожної конкретної людини, адже для більшості наших співгромадян втрата навіть незначної суми – є неприємною, - наголосив Максим Літвінов.

Представники МВС розповіли представникам ЗМІ про шахрайські схеми, способи їх маскування, методи роботи у боротьбі з кіберзлочинами та рекомендації громадянам, як не потрапити в тенета шахраїв.

За словами начальника УБК МВС України основні ідентифікатори шахрайських оголошень в мережі Інтернет – це в першу чергу 100% передоплата за не отриманий товар; використання при розрахунках електронних грошей, що не імітуються банком («web-money»). Повинна насторожити потенційних покупців і значно занижена вартість товару в порівнянні з ринковою, використання соціальних мереж для продажу товарів (вконтакте, однокласники), відсутність в оголошенні інформації про СПД (адреса, сканкопії свідоцтва тощо) та оголошення одного й того ж змісту розміщені під різними «ніками», та зареєстровані нещодавно.

– Власна уважність та обережність – найголовніші складові, які допоможуть громадянам вберегтися від шахраїв, - наголосив на брифінгу начальник УБК МВС України.

У свою чергу Максим Літвінов зазначив, що існують проблемні питання, які виникають під час вжиття заходів, спрямованих на протидію шахрайству в Інтернеті. Чи не найголовнішими є відсутність кримінальної відповідальності за створення фінансових пірамід та небажання потерпілих звертатися до правоохоронних органів через побоювання перевірки джерел отримання коштів, або викриття друзів, родичів, які схилили до участі в проекті та перебувають у ланцюгу руху коштів.

- Розкриттю кіберзлочинів заважає анонімність. В онлайн-середовищі можна діяти без ідентифікації особи, - підкреслив начальник УБК МВС України.

Наприкінці зустрічі журналісти мали змогу поставити запитання представникам МВС. Здебільшого їх цікавили нові схеми та покарання за кіберзлочини.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Втратили документи ...
Наступна новина: Представник Львівщини ...

КОМЕНТАРІ