Тернопіль святкує своє день народження

Тернопіль святкує своє день народження

29.08.13 08:24 0 918
Урочистою літургією розпочалося відзначення Храмового свята – Успіння Пресвятої Богородиці та 473-ї річниці міста Тернополя. Перший заступник голови облради Сергій Тарашевський, міський голова Тернополя Сергій Надал, депутати обласної ради взяли участь у богослужінні.

Урочиста літургія зібрала чимало тернополян. Багато із них пам’ятають часи репресій та гонінь, які зазнав і храм Успіння Пресвятої Богородиці. Проте 23 роки тому відбулось відновлення богослужінь у церкві.

По завершенню літургії відбулося освячення води.

Довідково:

«На Микулинецькому передмісті м. Тернополя, (сучасна вул. Острозького або «рогатка») височить церква Успіння Пресвятої Богородиці. Дерев’яний храм було збудовано ще на початку XVII Століття. А в 1839 році дерев’яну церкву розібрали, і на тому ж місці звели муровану.

В 1932 р. – в пн. частині цвинтаря, де стояла дерев’яна капличка, побудовано гарну муровану каплицю.

Але прийшли часи радянської атеїстичної влади. В травні 1962 р. – почали розбивати каплицю, згодом зняли баню з дзвіниці. Закінчили руйнацію каплиць і дзвіниці 25 серпня 1962 р., далі почали руйнувати церкву 18 жовтня підірвали міни, але церква вистояла. Після того як храм був напівзруйнований, то робили знімки щоб довести світу, що споруди вже старі і зруйновані війною і їх необхідно ліквідувати. Цілий день в неділю 18 листопада 1962 р. і цілу ніч в церкві бурували діри і закладали міни, а вранці, коли було ще темно, десь 07.30 – церкву підірвали. Міліція недопускала людей з цілого міста та околиць приходити, щоб на власні очі побачити ту велику кривду. Руйнацію храму мотивували тим, що неподалік розташовувалась школа, а це мовляв, негативно впливає на виховання учнів в дусі атеїзму.

Минув час і Успенську церкву відбудували.

Спершу 1991 р. – збудовано каплицю і відправлено першу Службу Божу, а 28 серпня цього ж року, на Празник Успення, владика Михаїл Сабрига посвятив наріжний камінь під будову церкви.

Свято – Успенська церква повернута тернополянам та гостям міста.»

За матеріалами Ірини Робак http://www.svitanok.te.ua/

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ