Волинь: система професійно-технічної освіти в області осучаснюється та модернізується

Волинь: система професійно-технічної освіти в області осучаснюється та модернізується

29.08.13 08:11 0 951
Підсумки діяльності професійно-технічної освіти Волині у 2012-2013 навчальному році та завдання на теперішній навчальний рік обговорювали на розширеному засіданні колегії освітян. Зокрема зазначалося, що освітні послуги у сфері професійно-технічної освіти за державним замовленням в області надають 22 навчальні заклади ІІ-ІІІ атестаційного рівнів, з них 3 підпорядковані вищим навчальним закладам.

У системі професійної освіти запроваджуються заходи з її осучаснення. Розпочалася робота з впровадження нових кваліфікацій, розробляються професійні стандарти, покращується кадровий потенціал училищ, налагоджується співпраця із роботодавцями. Упродовж минулого року у ПТНЗ за 63 спеціальностями навчалося більше 20 тис. учнів та слухачів, з них майже половина - за державним замовленням.

Як засвідчила вступна кампанія, найбільшою популярністю серед випускників загальноосвітніх шкіл у цьому році користувались професії штукатур, лицювальник-плиточник, монтажник гіпсокартонних конструкцій, а також живописець, перукар, кухар, слюсар з ремонту автомобілів конкурс з яких складав від 3-х до 5-ти осіб на 1 місце. Одночасно роботодавці визначила перелік 10-ти найдефіцитніших професій. Це - механіки, токарі, оператори промислового обладнання, слюсарі, електрогазозварники, будівельники, що і було враховано при формуванні обсягів державного замовлення на професійну підготовку робітничих кадрів у 2013/2014 навчальному році. Однак, вперше за останні роки державне замовлення на підготовку робітничих кадрів в професійно-технічних навчальних закладах області не виконується. При плані 4417 осіб за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник» прийнято на навчання лише 89 % осіб від потреби.

Аналізуючи результати роботи галузі, заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк вказав на усе ще низький рівень відповідності професійно-технічної освіти до потреб регіональної економіки та ринку праці. «Через відсутність робочих місць не забезпечені роботою майже 10% випускників, і, одночасно, частина ПТНЗ більше 5 років не поновлюють перелік професій», - зазначив Олександр Курилюк.

Він наполегливо рекомендував освітянам оптимізовувати мережу училищ шляхом їх спеціалізації, перепрофілювання, оновлення переліку професій, переходу на ступеневу професійно-технічну освіту, використання сучасних інноваційних технологій навчання, залучення роботодавців до участі у навчально-виробничому процесі. Окрім того, він доручив посилити професійну орієнтацію учнівської молоді посередництвом нових форм та підходів у роботі з випускниками загальноосвітніх навчальних закладів, налагодити спільну роботу соціально-психологічних служб ПТНЗ та шкіл. З метою підвищення мобільності на ринку праці є необхідність запроваджувати навчання з інтегрованих професій, провести їх у відповідності до потреб роботодавців, щорічно проводити моніторинг закріплення першого робочого місця за випускниками ПТНЗ.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ