Піротехніки ДСНС України очистили від боєприпасів 227га території військового арсеналу поблизу м. Лозова у Харківській області

Піротехніки ДСНС України очистили від боєприпасів 227га території військового арсеналу поблизу м. Лозова у Харківській області

29.08.13 10:00 0 957
Піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій на сьогоднішній день очистили від боєприпасів 227 га технічної території арсеналу Збройних Сил України поблизу м. Лозова у Харківській області та знешкодили 27 тис. тонн боєприпасів. Про це повідомив Голова ДСНС України Михайло Болотських під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України 28 серпня.

Він нагадав, що очищення території арсеналу триває з 2011 року після доручення Президента України та затвердження Кабінетом Міністрів України Державної цільової екологічної програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території арсеналу Збройних Сил України в місті Лозова Харківської області на 2011-2013 роки. Мета цієї програми – очистити від боєприпасів 247 га технічної території арсеналу та знешкодити близько 30 тис. тонн боєприпасів. Виконання цих робіт було покладено на Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

«Наше завдання – ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації, яка трапилася 5 років тому на арсеналі. До кінця року ми зробимо цю територію безпечною для людей та їхньої діяльності», – підкреслив Михайло Болотських.

За його словами, для виконання цього завдання було сформовано піротехнічний підрозділ у складі 165 осіб та 45 одиниць інженерної та спеціальної техніки. Цей піротехнічний підрозділ займається очищенням арсеналу від боєприпасів шляхом контрольованого підриву, знешкодження і вивезення безпечних решток.

Виконані піротехніками роботи вже суттєво знизили рівень небезпеки для розташованих поблизу населених пунктів. Ситуація на території арсеналу повністю контрольована рятувальникам. До кінця 2013 року відповідно до поставленого Урядом завдання технічна територія арсеналу (загалом 247 га) буде повністю очищена від боєприпасів і безпечна.

«Для виконання завдань зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, а це не лише боєприпаси на арсеналах, а й залишки часів світових війн, у ДСНС України працює близько 500 піротехніків. Це 39 груп розмінування, у тому числі підводного. Щодня наші підрозділи знешкоджують в середньому 150 боєприпасів часів минулих війн, а щороку – понад 100 тис. вибухонебезпечних предметів», – підкреслив Голова ДСНС України Михайло Болотських.

Нагадаємо, внаслідок надзвичайної ситуації 27 серпня 2008 року на арсеналі Збройних Сил України поблизу м. Лозова в осередках пожежі та вибухів опинилася вся технічна територія. Було зруйновано 122 сховища та відкритих майданчиків зберігання боєприпасів. Із 93 тис. тонн ракет, артилерійських, мінометних, танкових і стрілецьких боєприпасів та піротехнічних засобів частина боєприпасів здетонувала, а більшість отримала механічні ушкодження й була розкидана по технічній території.

Арсенал знаходиться на відстані 1,2 км від м. Лозова. Його загальна площа - 494 га, з них 247 га - технічна територія.

Відео піротехнічних робіт, які тривають на території арсеналу.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Львівській ОДА розглянули ...

КОМЕНТАРІ